Nie tylko zdobi balkon, ale też pomoże na ból. Tak zrobisz leczniczy napar
Naturalne metody cieszą się coraz większą popularnością, jeśli chodzi o przeziębienia i infekcje. Wiele osób chętnie sięga po rośliny o sprawdzonych właściwościach leczniczych. Jedną z nich jest pelargonia, która znana jest jako atrakcyjna ozdoba ogrodów i tarasów. Dowiedz się, jak przygotować z niej napar, który pomoże między innymi na ból gardła.
Pelargonia w Europie znana jest jako roślina ozdobna, która chętnie sadzona jest na balkonach. Warto jednak zainteresować się nią teraz również ze względu na właściwości lecznicze, gdyż może okazać się pomocna przy infekcjach górnych dróg oddechowych, w tym bólu gardła.
Pelargonia jest skarbnicą związków o licznych właściwościach prozdrowotnych. Za jej główny surowiec leczniczy uważany jest korzeń, który po wysuszeniu i sproszkowaniu może stanowić cenny składnik leczniczego naparu.
Dużo się bowiem mówi o tej roślinie w kontekście zdrowia górnych dróg oddechowych. A wszystko to przez właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Tym samym napar przyszykowany ze sproszkowanej pelargonii pomaga na wielu poziomach. Łagodzi ból gardła, którego źródłem jest infekcja wirusowa lub bakteryjna.
Ponadto wpływa na odporność, pobudzając naturalną reakcje organizmu na patogeny. Hamuje również namnażanie się wirusów i bakterii, dlatego ważne, aby preparaty z pelargonią podawać już przy pierwszych objawach infekcji. Warto nadmienić o przeciwzapalnym działaniu pelargonii, dzięki czemu redukuje obrzęk błon śluzowych i łagodzi objawy infekcji.
Może cię zainteresować: Ma mnóstwo witaminy C i dobrze wpływa na pęcherz. Seniorzy powinni pić go regularnie
Napar przygotowany z tej rośliny warto przygotować przy takich objawach jak ból gardła, zapalenie migdałków, kaszel i chrypka, a także przy początkowych fazach grypy czy też przeziębienia. To naturalny środek wspomagający leczenie infekcji, który może przynieść ulgę przy dokuczliwych objawach.
Chcąc przygotować napar z tej rośliny, wystarczy przygotować 20 g sproszkowanej pelargonii, 10 g bertramu i 10 g sproszkowanej gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i stosować w postaci herbatki. Pół łyżeczki mieszanki zalej 150 ml wody i popijaj każdego dnia.
Zrobioną mieszankę można również wykorzystywać “na sucho". Połączenie tych trzech składników sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Można nimi posypywać kromki chleba i włączyć tę mieszankę do swojej diety jako element profilaktyki infekcji gardła. Przyda się to zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Może cię zainteresować: Pij zamiast zielonej herbaty. Koncertowo zbija cukier i ciśnienie
Zobacz też:
GIS ostrzega przed zakupami w Biedronce. Wykryto salmonellę
Dietetyk ostrzega: to najgorsza czekolada. Niestety kupujemy ją dość często
Masz skierowanie do sanatorium? Sprawdź, ile będziesz czekać