Pij zamiast zielonej herbaty. Koncertowo zbija cukier i ciśnienie
Według niektórych badań odsetek Polaków, którzy piją codziennie herbatę, może wynosić nawet... 80 proc. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wybór jej rodzaju, może wpływać na nasze zdrowie. Właśnie dlatego czasem warto postawić na inne, mniej znane odmiany. Dowiedz się, na co pomaga herbata szafranowa.
Szafran to jedna z najdroższych przypraw, którą charakteryzuje również wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wpływa na poziom tzw. złego cholesterolu, czyli frakcji LDL, a dokładniej go obniża. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, co w połączeniu chroni nas przed chorobami serca (miażdżycą, udarem czy zawałem). Druga kwestia to stymulowanie produkcji kwasów żołądkowych przez szafran. Dzięki temu łagodzone są stany zapalne układu pokarmowego czy podrażnienia jelit i żołądka. Pomaga również redukować gazy i wzdęcia.
Sprawdź również: Jedną z najzdrowszych roślin możesz hodować na parapecie. Seniorzy powinni jeść regularnie
Jednak chyba najważniejszą właściwością zdrowotną szafranu jest stabilizacja poziomu cukru we krwi oraz zapobieganie wahań glikemii po posiłkach. Właśnie z tego względu powinni włączyć go do swojej diety osoby chorujące na cukrzycę. Ostatnia kwestia to wpływ spożycia szafranu na układ nerwowy. Według niektórych badań może przeciwdziałać rozwojowi Alzhaimera, a także poprawia jakość snu, zwalcza problemy z zasypianiem, poprawia pamięć oraz zdolność do nauki nowych rzeczy. Te wszystkie właściwości chyba nie pozostawiają złudzeń, że warto regularnie spożywać szafran np. w postaci herbaty szafranowej.
Sprawdź również: Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, że dodasz to do kefiru
Herbatę szafranową przygotowuje się, oczywiście, z nitek szafranu. Jednak najważniejszy jest sposób jej zaparzenia. W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę w czajniku. Następnie do filiżanki wrzucamy 4 lub 5 nitek szafranu i zalewamy przyprawę gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zakrywamy filiżankę talerzykiem i odstawiamy na 10-15 minut. Taki napar możemy pić raz dziennie. Jeśli nie za bardzo odpowiada nam smak herbaty szafranowej, dodajmy do niej trochę soku z cytryny lub miodu. Dla fanów ostrzejszych smaków dobrym pomysłem będzie dosypanie przypraw korzennych.
Zobacz też:
Przynieś ze spaceru, zaparz i pij przed snem. Więcej nie kupisz melisy
Ma mnóstwo witaminy C i dobrze wpływa na pęcherz. Seniorzy powinni pić go regularnie
Kleszcze mogą ukrywać się w domu. To miejsce lubią najbardziej