Reklama
Reklama

Jedną z najzdrowszych roślin możesz hodować na parapecie. Seniorzy powinni jeść regularnie

O pietruszce słyszał każdy, ale warzywo niezwykle do niej podobne, zawierające mnóstwo witamin i minerałów cieszy się już znacznie mniejszą popularnością. Trybula ogrodowa, bo o niej mowa, to niedoceniane zioło, które powinno się znaleźć w diecie seniorów i nie tylko. Świetnie pasuje do rozmaitych potraw i jest bardzo zdrowe.

Trybula ogrodowa jest gatunkiem rośliny z rodziny selerowatych, do złudzenia przypomina pietruszkę. Znana jest już od średniowiecza i występuje w całej Europie, z powodzeniem można ją hodować na parapecie lub w ogródku. Jest ona rośliną jednoroczną, która mocno się rozgałęzia, osiągając do 70 cm wysokości. 

Trybula ogrodowa — wartości odżywcze 

Roślina ta zawiera wiele potrzebnych organizmowi witamin i minerałów w 100 g znajdziemy 236 kcal oraz: 

  • 4740 mg potasu 
  • 23 g białka 
  • 11 g błonnika 
  • 32 mg żelaza
  • 130 mg magnezu 
  • 50 mg witaminy C 
  • 450 mg fosforu 
  • 1350 mg wapnia 

W mniejszych ilościach występuje w niej również miedź, cynk, selen, witamina A, a także witaminy z grupy B. Trybula ogrodowa to dobra roślina szczególnie dla seniorów, która pozwala w szybki sposób, zaspokoić zapotrzebowanie na wiele mikroelementów. Roślina ta może również pozytywnie wpływać na pracę układu sercowego — spora zawartość potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dlatego też osoby zarówno starsze, jak i młodsze, które mają nadciśnienie, powinny włączyć to zioło do diety i spożywać nawet codziennie. 

Sprawdź także: Większość ludzi omija go, biorąc za zwykły chwast. Mało kto wie, że to skarbnica witamin

Trybula ogrodowa — jaka jest w smaku i jak ją wykorzystać w kuchni?

Trybula ogrodowa ma intensywny smak i aromat, w smaku porównywalna jest do pietruszki i kopru włoskiego. W przypadku aromatu można wyczuć anyż. Dzięki temu świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do mięs oraz ryb, jak i warzyw. Można ją wykorzystywać świeżą lub ususzyć. Sprawdzi się również jako dodatek do wytrawnych sosów oraz zup. 

Zioło to trzeba sadzić co rok, ale nasiona dostępne są w większości sklepów i kosztują kilka zł za opakowanie. Uprawa jest prosta — wystarczy wysiać do doniczki, podlewać, ustawić w ciepłym miejscu i już po ok. 3 tygodniach powinna zakwitnąć. 

Zobacz też:

​Nie kupuj środków do mycia lodówki. Najlepszy zrobisz samodzielnie z 2 tanich składników

Twoje jeansy szybko blakną? Zmień 1 rzecz w czasie prania, a zapomnisz o problemie

​Kupujesz kiełbasę na grilla? Podpowiadamy, która będzie najlepsza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | senior