Reklama
Reklama

Jedną z najzdrowszych roślin możesz hodować na parapecie. Seniorzy powinni jeść regularnie

O pietruszce słyszał każdy, ale warzywo niezwykle do niej podobne, zawierające mnóstwo witamin i minerałów cieszy się już znacznie mniejszą popularnością. Trybula ogrodowa, bo o niej mowa, to niedoceniane zioło, które powinno się znaleźć w diecie seniorów i nie tylko. Świetnie pasuje do rozmaitych potraw i jest bardzo zdrowe.

Trybula ogrodowa jest gatunkiem rośliny z rodziny selerowatych, do złudzenia przypomina pietruszkę. Znana jest już od średniowiecza i występuje w całej Europie, z powodzeniem można ją hodować na parapecie lub w ogródku. Jest ona rośliną jednoroczną, która mocno się rozgałęzia, osiągając do 70 cm wysokości. 

Trybula ogrodowa — wartości odżywcze 

Roślina ta zawiera wiele potrzebnych organizmowi witamin i minerałów w 100 g znajdziemy 236 kcal oraz: 

  • 4740 mg potasu 
  • 23 g białka 
  • 11 g błonnika 
  • 32 mg żelaza
  • 130 mg magnezu 
  • 50 mg witaminy C 
  • 450 mg fosforu 
  • 1350 mg wapnia 

W mniejszych ilościach występuje w niej również miedź, cynk, selen, witamina A, a także witaminy z grupy B. Trybula ogrodowa to dobra roślina szczególnie dla seniorów, która pozwala w szybki sposób, zaspokoić zapotrzebowanie na wiele mikroelementów. Roślina ta może również pozytywnie wpływać na pracę układu sercowego — spora zawartość potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dlatego też osoby zarówno starsze, jak i młodsze, które mają nadciśnienie, powinny włączyć to zioło do diety i spożywać nawet codziennie. 

Sprawdź także: Większość ludzi omija go, biorąc za zwykły chwast. Mało kto wie, że to skarbnica witamin

Trybula ogrodowa — jaka jest w smaku i jak ją wykorzystać w kuchni?

Trybula ogrodowa ma intensywny smak i aromat, w smaku porównywalna jest do pietruszki i kopru włoskiego. W przypadku aromatu można wyczuć anyż. Dzięki temu świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do mięs oraz ryb, jak i warzyw. Można ją wykorzystywać świeżą lub ususzyć. Sprawdzi się również jako dodatek do wytrawnych sosów oraz zup. 

Zioło to trzeba sadzić co rok, ale nasiona dostępne są w większości sklepów i kosztują kilka zł za opakowanie. Uprawa jest prosta — wystarczy wysiać do doniczki, podlewać, ustawić w ciepłym miejscu i już po ok. 3 tygodniach powinna zakwitnąć. 

Zobacz też:

Grzybiarze nie chcą zdradzać tego miejsca. Grzybów jest tutaj prawdziwe zatrzęsienie

Wyjeżdżasz na weekend? Dzięki temu spakujesz się nawet do małej torby

Wlej kilka kropel do żelazka. Twoje ubrania będą gładkie jak jedwab

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | senior