Jaką przyprawę do pierniczków kupujesz? Ta ma najlepszy skład
Pierniczki są kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Lada moment zaczniemy je piec. Konieczne będzie użycie przyprawy do piernika, na której skupimy się w tym artykule. Jaki produkt jest najlepszy dla naszego zdrowia? Koniecznie zwróć uwagę na skład.
W książkach kucharskich i w Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na pierniczki. Ich wspólnym składnikiem jest przyprawa do piernika - bez niej wyjdą nam zwykłe ciasta, które nie mają nic wspólnego ze świętami Bożego Narodzenia. Podpowiadamy, jaka przyprawa jest najlepsza.
Przyprawa do pierniczków stanowi mieszankę korzennych przypraw, tj. cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż, goździki itp. Produkty o najlepszej jakości mają ich dużą ilość w składzie.
Warto również zwrócić uwagę na cynamon w składzie. Cejloński jest lepszym wyborem niż cassia. Produkty z nim są bardziej wartościowe i lepsze dla naszego zdrowia.
O jakości przyprawy do piernika decyduje także ilość cukru w składzie. Im mniej tego składnika, tym lepiej. Dobrze, gdyby produkt w ogóle nie zawierał cukrów prostych. Wypełniacze, tj. mąką czy kakao również są zbędne.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Albedo, czyli biała skórka z pomarańczy i mandarynek - właściwości zdrowotne
Popularna przyprawa do piernika "Prymat" ma aż 63 g cukrów prostych w 100 g produktu. Jest ich znacznie więcej niż np. cynamonu (15%) czy goździków (12%). Zawiera też zbędne kakao. Ten produkt nie uznajemy zatem za dobry wybór.
Kolejną przyprawą, którą wzięliśmy pod lupę, jest ta z firmy "Kamis". Cukrów jest nieco mniej, bo 50 g w 100 g produktu, jednak to nadal dużo.
Najgorsza opcja to przyprawa korzenna do piernika i grzanego wina dr. Oetkera. Mieszanka korzenna stanowi jedynie 17% jej składu. Ilość cukrów prostych przeraża - wynosi aż 80 g w 100 g produktu.
Najlepszymi przyprawami do pierniczków są te z firmy "Kotanyi", "Belbake" z Lidla oraz "Dary Natury". Wszystkie trzy nie zawierają ani jednego grama cukru.
Pojawia się zatem pytanie: która z nich jest najlepsza? Nasz ranking wygrywa ekologiczna przyprawa do piernika "Dary Natury". Dlaczego?
Oprócz tego, że nie zawiera w swoim składzie cukru, to ma jeszcze znacznie lepszy cynamon cejloński. W jej składzie znajdziemy też inne przyprawy korzenne, tj. skórka pomarańczy, imbir, anyż owoc, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kardamon, płatki nagietka, wanilia (w różnych proporcjach). Taka mieszanka jest wprost idealna.
Zobacz też:
Odstaw odkurzacz. Przed świętami przetrzyj dywan tym, a będzie jak nowy
Jak zagęścić sztuczną choinkę? Dzięki tym trikom twoje drzewko będzie jak z lasu