Reklama
Reklama

Większość z nas wyrzuca. Mało kto wie, że obniża cholesterol i wspiera jelita

W grudniu zajadamy się pomarańczami i mandarynkami. Już w PRL-u były kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Niestety większość z nas usuwa z nich pewną część, która jest skarbnicą cennych składników. Potrafi obniżyć cholesterol, a przede wszystkim wspiera zdrowie jelit nazywanych drugim mózgiem organizmu. Na tym jednak nie kończą się jej właściwości zdrowotne...

Owoce bez dwóch zdań są skarbnicą zdrowia. Tak też jest z pomarańczami i mandarynkami ochoczo jedzonymi zimą. To oczywiste, że musimy obrać je ze skórki przed jedzeniem. Większość z nas wypluwa także pestki i starannie oddziela miąższ od białej skórki. To właśnie jej nie powinniśmy pozbywać się z cytrusów. Sprawdź, jakie ma znaczenie dla naszego organizmu i jedz ją na zdrowie. 

Albedo - co to jest i jak je jeść?

Albedo to biała skórka z pomarańczy i mandarynek, która cechuje się gąbczastą strukturą i gorzkawym smakiem. Nie jest on mocno wyczuwalny, a mimo to większość osób pozbywa się tej części cytrusów. 

Albedo pełni ważną funkcję w samym rozwoju owoców, ponieważ chroni je przed gniciem. Właśnie dlatego rolnicy celowo zapobiegają rozpadowi tej części cytrusów, który jest spowodowany siłą nacisku miąższu. 

Jeśli nie przepadamy za gorzkawym smakiem białej skórki z pomarańczy i cytrusów, to możemy ją obrać i zmiksować w blenderze z innymi owocami

Warto również pokroić tę część cytrusów i połączyć w owsiance lub jogurcie ze słodkimi owocami np. z jabłkami, bananem. Całość polecamy dosłodzić syropem klonowym albo miodem. Gorycz świetnie maskuje także sok pomarańczowy lub sok z ananasa. 

Albedo warto dodawać do ciast pomarańczowych bądź cytrynowych. Tam będzie zupełnie niewyczuwalne, jednak przez obróbkę nieco pozbawimy je cennych składników. Nie polecamy natomiast całkowicie usuwać tej części pomarańczy i mandarynek ze względu na liczne właściwości zdrowotne. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: GIS wydał ostrzeżenie — w tej mące znajdują się pestycydy

Jakie właściwości zdrowotne ma albedo?

Biała skórka z pomarańczy i mandarynek ma w swoim składzie witaminy: A, C i P - są one cytrusowymi flawonoidami i wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Warto więc spożywać ją razem z owocami zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie. 

Flawonoidy są także przeciwutleniaczami zwalczającymi stres oksydacyjny. W związku z tym mogą opóźniać proces starzenia się organizmu. Poza tym wpływają pozytywnie na układ krążenia, utrzymując w dobrej kondycji naczynia włosowate

Albedo stanowi źródło pektyn, czyli błonnika. Ma zatem pozytywny wpływ na pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi, a także obniża stężenie złego cholesterolu. Może więc chronić przed cukrzycą i miażdżycą. 

Pektyny są rodzajem błonnika pęczniejącego w żołądku. Właśnie dlatego sprawiają, że odczuwamy sytość przez dłuższy czas. Możemy więc ograniczyć podjadanie między posiłkami. 

Cennym składnikiem albedo jest d-limonen, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe i może wspierać profilaktykę niektórych nowotworów, w tym raka kolczystokomórkowego skóry.  

Zobacz też:

Ciasto wyrasta, a później opada? Winny jest ten niepozorny błąd

Zaparz jak herbatę i wypłucz gardło. Chrypka i ból szybko miną

Nieoczywisty winowajca wysokich rachunków za prąd. Wcale nie chodzi o lodówkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie