Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach
Wczesne warzywa zachwycają soczystością oraz cudownym smakiem. Nie inaczej jest w przypadku młodej kapusty. Można z niej przygotowywać surówki, zapiekanki czy właśnie po prostu ugotować. Poznaj niezwykle prosty i szybki, a zarazem niebywale pyszny przepis na delikatną młodą kapustę z koperkiem. Pochodzi z książki kucharskiej mojej mamy i zawsze smakuje doskonale.
Do przygotowania młodej kapusty z koperkiem potrzebne będą następujące składniki:
- 1 kg młodej kapusty
- pęczek koperku
- 150 g boczku
- 50 g masła
- łyżka octu jabłkowego
- 125 ml wody
- sól
Do wykonania tego dania potrzebny będzie także średniej wielkości garnek oraz patelnia (najlepiej nieprzywierająca). Warto również zaopatrzyć się w ostry nóż, dzięki czemu będziemy mogli bez problemu pokroić kapustę w taki sposób, jak chcemy.
Boczek jest opcjonalnym dodatkiem do tego dania, który możemy pominąć.
W pierwszej kolejności smażymy skwarki. Na patelnię z nieprzywierającym dnem wykładamy pokrojony w małą kostkę boczek i smażymy do wytopienia się tłuszczu. Stan wysmażenia boczku jest niezwykle indywidualny — niektórzy wolą twardsze skwarki, które trzeba smażyć dłużej. Jeśli wolimy jedynie średnio wysmażone, wystarczy im na patelni kilka minut.
Następnie musimy odpowiednio przygotować kapustę. Odstające liście wyrywamy, a główkę dzielimy na cztery części. Odkrajamy jasną część, która jest twarda i nie będziemy jej wykorzystywać. Resztę szatkujemy, powstałe paski powinny być dość cienkie.
Tak przygotowaną kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Przykrywamy i gotujemy od 10 do 20 minut, aż zmięknie. Czas gotowania jest uzależniony przede wszystkim od samej kapusty. Im młodsza, tym szybciej powinna być miękka. Warto w trakcie gotowania co jakiś czas sprawdzić jej stan.
Po zakończeniu gotowania do garnka dodajemy pozostałe składniki — koperek, masło, ocet i płaską łyżeczkę soli. Do kapusty dodajemy także skwarki. Możemy dodać wytopiony z nich tłuszcz lub odsączyć je wcześniej i dodać sam boczek. Całość mieszamy do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Zwykle trwa to maksymalnie kilka minut i po tym czasie młoda kapusta z koperkiem jest gotowa do podania na stół.
Młoda kapusta z koperkiem to danie idealne jako dodatek prawie do wszystkiego. Najczęściej jest wykorzystywana jako dodatek do mięs, szczególnie tych pieczonych czy duszonych. Równie dobrze można ją kluskami śląskimi, kopytkami bądź po prostu ziemniakami. Można ją również wykorzystać jako dodatek do dań grillowych, gdzie świetnie skomponuje się z kiełbasą, karkówką czy żeberkami.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki