Takie gołąbki robiła moja babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, jednak moja babcia robiła je najlepiej. O tym, że sekretem tej potrawy jest dobre mięso, wiedzą wszyscy. Nie każdy jednak wie, że duże znaczenie ma również sposób parzenia kapusty. Dzięki temu gołąbki mojej babci miały niezapomniany smak, a przepis na nie jest bardzo prosty.
W każdym domu przepis na to danie jest pewnie troszkę inny, jednak gołąbki mojej babci nie miały sobie równych. Były delikatne, a jednak pełne smaku i wprost rozpływały się w ustach. Nigdy nie było mowy o tym, by coś zostało na drugi dzień, znikały z talerzy wszystkie bez wyjątku. Babcia zdradziła mi sekret swoich wyjątkowych gołąbków, które musiały zawierać dwa rodzaje mięs. Jedno z nich powinno być chude, a drugie tłuste, dzięki temu wychodził farsz doskonały. Przykładowo, jeśli do farszu dajesz tłustą karkówkę, dorzuć również chudą szynkę, jeśli suchy schab, to uzupełnij go kawałkiem słoniny. Dzięki temu potrawa będzie treściwa, soczysta i pełna smaku niesionego przez tłuszczyk.
Drugi sekret idealnych gołąbków to sposób parzenia kapusty. Jeśli do wody, którą je sparzasz, dodasz dwa liście laurowe, ziele angielskie i smalec, kapusta nabierze pełnego smaku i nie będzie się kruszyć. Powstałym w ten sposób aromatycznym bulionem możesz dopełnić sos do gołąbków.
Czytaj też: Te kopytka mają obłędny kolor i smak. Przygotujesz je z dwóch składników
Przyrządzenie gołąbków zajmuje trochę czasu i zgromadzenia odpowiednich składników. Zadbaj o to, by były najwyższej jakości, a odbije się to pozytywnie na smaku dania. Lista składników na tradycyjne gołąbki jest długa, ale produkty nie są drogie:
- 1 duża główka białej kapusty;
- 100 g ryżu;
- 800 g mięsa mielonego (na przykład 400 g karkówki i 400 g szynki);
- 2 cebule;
- 3-4 ząbki czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina suszonego majeranku;
- łyżka smalcu i kilka skrawków słoniny;
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Z wymienionych składników powstanie kilkanaście sztuk gołąbków. Taką ilością z powodzeniem naje się sześcioosobowa rodzina.
Na zrobienie gołąbków zarezerwuj sobie nawet dwie godziny. To potrawa czasochłonna i nie należy z pewnością do kategorii szybkich obiadów. Oto przepis na gołąbki krok po kroku:
- ugotuj róż na półsypko w słonej wodzie;
- zagotuj garnek wody z liśćmi laurowymi i dwoma łyżkami smalcu;
- wytnij głąb z kapusty i umieść ją zagotowanej wodzie głąbem do dołu na pięć minut;
- odwróć kapustę i sparzaj ją w wodzie kolejnych pięć minut;
- wyjmij główkę i ostudzone liście podziel na porwane i nieporwane;
- do miski wrzuć ryż, zmielone mięso, poszatkowaną cebulę i czosnek oraz przyprawy, całość farszu wymieszaj;
- na środku każdego nieporwanego liścia układaj farsz i zawijaj go w liście jak krokiety;
- na dnie dużego garnka wyłóż skrawki słoniny, a na niej warstwę porwanych liści, układaj na tym gołąbki złączeniem liści do spodu;
- gołąbki układaj warstwami, każdą z nich doprawiając wszystkimi przyprawami;
- na wierzchu ułóż pozostałe liście, całość zalej wodą z parzenia kapusty i duś na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny;
- z pozostałego bulionu i koncentratu pomidorowego zrób sos do gołąbków.
Tak przygotowane gołąbki podawaj z pieczywem lub z ziemniakami. Danie będzie równie dobre na drugi dzień.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków