Reklama
Reklama

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

Gołąbki to popularne danie obiadowe, które ma wielu fanów. Specjalnie dla nich przedstawiamy przepis na tę potrawę w zupełnie innym wydaniu. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj regionalny obiad ziemi kozienickiej. Gołąbki jaglaki zrobią wrażenie na każdym smakoszu.

Gołąbki to danie, bez którego nie możemy wyobrazić sobie polskiej kuchni. Cechuje je mięsno-ryżowy farsz zawinięty w kapustę. Warto jednak nieco zmodyfikować tę potrawę i przyrządzić ją według regionalnego przepisu z województwa mazowieckiego, a dokładniej z ziemi kozienickiej. Sprawdź, jak zrobić gołąbki jaglaki

Składniki na gołąbki jaglaki. Farsz z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej

Gołąbki jaglaki różnią się od tych tradycyjnych farszem, ponieważ robimy go z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej. Oprócz tego koniecznie będzie przygotowanie aromatycznego sosu grzybowego. Dzięki takiej kombinacji uzyskamy oryginalny smak. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia gołąbków jaglaków? 

Składniki na gołąbki:

  • 15 liści sparzonej, białej kapusty;
  • 800 ml bulionu;
  • 600 g kiszonej kapusty;
  • 200 g surowej kaszy jaglanej;
  • 1 jajko;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka miodu.

Składniki na sos grzybowy:

  • 50 g suszonych, wcześniej namoczonych grzybów;
  • 20 g masła;
  • 1 cebula;
  • 1 szklanka wody z namoczonych grzybów;
  • 3 ziarnka ziela angielskiego;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu;
  • 200 ml śmietanki 30%.

Przepis na gołąbki jaglaki

Na początek należy przygotować farsz do gołąbków jaglaków. W tym celu siekamy drobno kiszoną kapustę, a także obieramy i kroimy cebulę. Te dwa składniki łączymy z kaszą jaglaną, jajkiem i miodem. Mieszamy je do momentu połączenia. Tak przygotowany farsz układamy na wcześniej sparzonych liściach białej kapusty, całość zawijamy

W kolejnym kroku przekładamy gołąbki jaglaki na patelnię o średnicy 28 cm i zalewamy je bulionem. Dusimy je pod przykryciem przez około 30 minut

Następnie przygotowujemy sos grzybowy. Pamiętajmy, że suszone grzyby muszą wcześniej moczyć się w wodzie przez kilka godzin. Zarówno grzyby, jak i wodę z nich dajemy na patelnię, do wcześniej podsmażonej cebuli. Później dorzucamy wszystkie przyprawy, czyli ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Na koniec dolewamy śmietankę 30% i gotujemy sos przez parę minut. 

Gołąbki jaglaki polewamy sosem grzybowym i posypujemy natką pietruszki. Podajemy je z pieczywem lub młodymi ziemniakami. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe