Reklama
Reklama

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

Gołąbki to popularne danie obiadowe, które ma wielu fanów. Specjalnie dla nich przedstawiamy przepis na tę potrawę w zupełnie innym wydaniu. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj regionalny obiad ziemi kozienickiej. Gołąbki jaglaki zrobią wrażenie na każdym smakoszu.

Gołąbki to danie, bez którego nie możemy wyobrazić sobie polskiej kuchni. Cechuje je mięsno-ryżowy farsz zawinięty w kapustę. Warto jednak nieco zmodyfikować tę potrawę i przyrządzić ją według regionalnego przepisu z województwa mazowieckiego, a dokładniej z ziemi kozienickiej. Sprawdź, jak zrobić gołąbki jaglaki

Składniki na gołąbki jaglaki. Farsz z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej

Gołąbki jaglaki różnią się od tych tradycyjnych farszem, ponieważ robimy go z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej. Oprócz tego koniecznie będzie przygotowanie aromatycznego sosu grzybowego. Dzięki takiej kombinacji uzyskamy oryginalny smak. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia gołąbków jaglaków? 

Składniki na gołąbki:

  • 15 liści sparzonej, białej kapusty;
  • 800 ml bulionu;
  • 600 g kiszonej kapusty;
  • 200 g surowej kaszy jaglanej;
  • 1 jajko;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka miodu.

Składniki na sos grzybowy:

  • 50 g suszonych, wcześniej namoczonych grzybów;
  • 20 g masła;
  • 1 cebula;
  • 1 szklanka wody z namoczonych grzybów;
  • 3 ziarnka ziela angielskiego;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu;
  • 200 ml śmietanki 30%.

Przepis na gołąbki jaglaki

Na początek należy przygotować farsz do gołąbków jaglaków. W tym celu siekamy drobno kiszoną kapustę, a także obieramy i kroimy cebulę. Te dwa składniki łączymy z kaszą jaglaną, jajkiem i miodem. Mieszamy je do momentu połączenia. Tak przygotowany farsz układamy na wcześniej sparzonych liściach białej kapusty, całość zawijamy

W kolejnym kroku przekładamy gołąbki jaglaki na patelnię o średnicy 28 cm i zalewamy je bulionem. Dusimy je pod przykryciem przez około 30 minut

Następnie przygotowujemy sos grzybowy. Pamiętajmy, że suszone grzyby muszą wcześniej moczyć się w wodzie przez kilka godzin. Zarówno grzyby, jak i wodę z nich dajemy na patelnię, do wcześniej podsmażonej cebuli. Później dorzucamy wszystkie przyprawy, czyli ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Na koniec dolewamy śmietankę 30% i gotujemy sos przez parę minut. 

Gołąbki jaglaki polewamy sosem grzybowym i posypujemy natką pietruszki. Podajemy je z pieczywem lub młodymi ziemniakami. 

Zobacz też:

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe