Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych
Gołąbki to popularne danie obiadowe, które ma wielu fanów. Specjalnie dla nich przedstawiamy przepis na tę potrawę w zupełnie innym wydaniu. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj regionalny obiad ziemi kozienickiej. Gołąbki jaglaki zrobią wrażenie na każdym smakoszu.
Gołąbki to danie, bez którego nie możemy wyobrazić sobie polskiej kuchni. Cechuje je mięsno-ryżowy farsz zawinięty w kapustę. Warto jednak nieco zmodyfikować tę potrawę i przyrządzić ją według regionalnego przepisu z województwa mazowieckiego, a dokładniej z ziemi kozienickiej. Sprawdź, jak zrobić gołąbki jaglaki.
Gołąbki jaglaki różnią się od tych tradycyjnych farszem, ponieważ robimy go z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej. Oprócz tego koniecznie będzie przygotowanie aromatycznego sosu grzybowego. Dzięki takiej kombinacji uzyskamy oryginalny smak.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia gołąbków jaglaków?
Składniki na gołąbki:
- 15 liści sparzonej, białej kapusty;
 - 800 ml bulionu;
 - 600 g kiszonej kapusty;
 - 200 g surowej kaszy jaglanej;
 - 1 jajko;
 - 1 cebula;
 - 1 łyżka miodu.
 
Składniki na sos grzybowy:
- 50 g suszonych, wcześniej namoczonych grzybów;
 - 20 g masła;
 - 1 cebula;
 - 1 szklanka wody z namoczonych grzybów;
 - 3 ziarnka ziela angielskiego;
 - 2 liście laurowe;
 - 1 łyżeczka soli;
 - 0,5 łyżeczki pieprzu;
 - 200 ml śmietanki 30%.
 
Na początek należy przygotować farsz do gołąbków jaglaków. W tym celu siekamy drobno kiszoną kapustę, a także obieramy i kroimy cebulę. Te dwa składniki łączymy z kaszą jaglaną, jajkiem i miodem. Mieszamy je do momentu połączenia. Tak przygotowany farsz układamy na wcześniej sparzonych liściach białej kapusty, całość zawijamy.
W kolejnym kroku przekładamy gołąbki jaglaki na patelnię o średnicy 28 cm i zalewamy je bulionem. Dusimy je pod przykryciem przez około 30 minut.
Następnie przygotowujemy sos grzybowy. Pamiętajmy, że suszone grzyby muszą wcześniej moczyć się w wodzie przez kilka godzin. Zarówno grzyby, jak i wodę z nich dajemy na patelnię, do wcześniej podsmażonej cebuli. Później dorzucamy wszystkie przyprawy, czyli ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Na koniec dolewamy śmietankę 30% i gotujemy sos przez parę minut.
Gołąbki jaglaki polewamy sosem grzybowym i posypujemy natką pietruszki. Podajemy je z pieczywem lub młodymi ziemniakami.
Zobacz też:
To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają
Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita