Reklama
Reklama

Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach. Ten przepis z Kresów podbije twoje serce

Niespodzianką może być to, że specjał województwa zachodniopomorskiego pochodzi ze wschodnich kresów. Hołubcie bielkowskie to gołąbki, które składają się z lokalnych składników i zaskakują swoim smakiem. Poznaj to tradycyjne danie i zaskocz swoich domowników roślinnym przysmakiem. Przygotowuje się je prościej niż klasyczne gołąbki.

W 1945 roku do województwa zachodniopomorskiego, w tym Bielkowa, przesiedlono kilkadziesiąt rodzin z przedwojennych terenów Polski, również ze wsi Sąsiadowice. Wraz z nowymi mieszkańcami do kraju przybyły tradycyjne kresowe dania. Jednym z nich były gołąbki złożone z kaszy jęczmiennej i ziemniaków. Hołubcie bielkowskie wykorzystywały lokalne łatwo dostępne składniki, przez co stały się szybko popularną potrawą. Dzisiaj charakterystyczne gołąbki przygotowywane są głównie w okresie świątecznym oraz z okazji rodzinnych spotkań. Poznaj ten ciekawy przepis i zaskocz swoich domowników tym oryginalnym przepisem.

Hołubcie bielkowskie. Składniki

Do przygotowania hołubci bielkowskich potrzebować będziemy:

  • główkę kapusty,
  • ziemniaki,
  • kaszę jęczmienną,
  • cebulę,
  • boczek,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.

Nie ma dokładnego przepisu, który określałby ilość składników. Podczas przygotowania kresowych gołąbków należy kierować się swoimi upodobaniami smakowymi oraz wyczuciem. To czyni to danie niepowtarzalnym.

Zobacz także: Szybki i tani przepis na deser z mleka skondensowanego. Te kuleczki pokochają wszyscy 

Jak przygotować gołąbki z Kresów? To niezwykle proste

Zaczynamy od dokładnego sparzenia główki kapusty. Oddzielamy pojedyncze liście i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Przechodzimy do przygotowania farszu. Gotujemy kaszę jęczmienną przez ok. 10-12 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki na farsz. Do ziemniaków dodajemy ugotowaną kaszę, cebulę, boczek i przyprawiamy za pomocą soli, pieprzu i majeranku. Dokładnie mieszamy składniki.

W przygotowane wcześniej liście kapusty zawijamy farsz tak, jak w tradycyjne gołąbki. Układamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 2 godziny. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym lub oblane skwarkami.

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe