Reklama
Reklama

Te rogaliki zrobisz w 20 minut. Bez drożdży i wyrabiania, a smakują jak z cukierni

Czasem mamy ochotę na smaczną przekąskę, którą można przyrządzić w zaledwie kilka chwil bez większego wysiłku. Wtedy to warto sięgnąć po przepis na rogaliki, które zrobimy w 20 minut, bez używania drożdży czy wyrabiania ciasta. W dodatku sprawdzą się one również jako opcja awaryjna, gdy mamy niespodziewanych gości. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Mając ochotę na coś słodkiego i szybkiego, nie zawsze musimy stać przez wiele godzin w kuchni, aby przyrządzić deser, jak z cukierni. Okazuje się bowiem, że wystarczy niecałe pół godziny, aby cieszyć się pysznymi rogalikami. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Co przygotować, gdy potrzebujesz szybkiej przekąski? Zrobisz to w zaledwie 20 minut

W momencie, gdy chcemy przygotować coś na szybko, warto zrobić rogaliki z ciasta francuskiego. Ich zaletą jest to, że zależnie od tego, na co mamy ochotę, możemy zrobić je na słono lub na słodko. W dodatku przyrządzimy je w zaledwie chwilę. Jest to więc świetna opcja, gdy mamy niespodziewanych gości.

Do zrobienia ich wystarczy nam opakowanie gotowego ciasta francuskiego, najlepiej XXL. Kupując je, zwróćmy uwagę, by miało ono w składzie masło oraz by nie zawierało wielu niepotrzebnych dodatków.

Oczywiście jeśli mamy czas, możemy samodzielnie przygotować ciasto francuskie w naszej kuchni. W przypadku jednak gdy zależy nam na tym, aby szybko zrobić pyszne rogaliki, postawmy na gotowy produkt ze sklepu.

Czytaj również: Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników

Jak zrobić szybkie i proste rogaliki? Ten przepis warto znać

Przyrządzenie szybkich rogalików z ciasta francuskiego jest naprawdę proste. Chcąc zrobić je w wersji na słodko, aby mieć smaczną przekąskę do kawy, warto skorzystać z poniższego przepisu. Najpierw jednak musimy naszykować następujące składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • około 80 g wybranej marmolady lub słodkiego kremu,
  • 1 żółtko,
  • cukier puder,
  • opcjonalnie garść siekanych orzechów do dekoracji.

W momencie, gdy wcześniej zaplanowaliśmy przygotowanie tej przekąski, warto, zanim zaczniemy robić rogaliki, wyjąć ciasto z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Dzięki temu nie będzie się ono kruszyło. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie lub stolnicy. Dokładnie je prostujemy i wyrównujemy.

Następnie przekrajamy je wzdłuż dłuższego boku lekko rozwałkowując każdy z pasków. Za pomocą cienkiego noża wycinamy równe trójkąty. Z jednego prostokąta powinno nam wyjść około 6-7 trójkątów. Przy podstawie każdego z nich, w odległości mniej więcej 1 cm od brzegu nakładamy łyżeczkę nadzienia.

Następnie zaczynamy zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka. Cienką końcówkę podwijamy pod spód. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym żółtkiem i dekorujemy orzechami. Wkładamy je do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, włączonego na tryb góra i dół. Pamiętajmy, by ułożyć rogaliki na blaszce w dużych odstępach, aby się nie posklejały. Pieczemy je przez około 15 minut, aż będą zarumienione. Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy rogaliki cukrem pudrem.

Zobacz też:

​Tego koniecznie skosztuj we Wszystkich Świętych. Później już ich nie kupisz

To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać

Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy