Naleśniki inne niż na słodko. Z tą przyprawą pokochają je wszyscy
Klasyczne naleśniki znasz pewnie doskonale, ale czy próbowałeś ich w wersji wytrawnej z orientalnym akcentem? Dzięki dodatkowi dwóch wyrazistych przypraw tradycyjne placki zmieniają się w aromatyczne, złociste naleśniki, które świetnie smakują z różnymi farszami. Poznaj przepis na naleśniki z przyprawą curry, które podbiją twoją kuchnię.
Naleśniki z przyprawą curry to idealna propozycja na śniadanie, lunch do pracy albo imprezową przekąskę. Sprawdzą się zawsze wtedy, gdy chcesz zaskoczyć domowników lub gości czymś prostym, a jednocześnie efektownym.
Do przygotowania naleśników z przyprawą curry potrzebujesz kilku podstawowych produktów, które z pewnością masz już w swojej kuchni.
- ¼ łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Dzięki tym składnikom twoje naleśniki zyskają wyjątkowy aromat i piękny, złocisty kolor.
Sprawdź również: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki
Wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto i odstaw je na pół godziny, aby mąka dobrze napęczniała. Rozgrzej patelnię, wlej porcję ciasta i smaż cienkie naleśniki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Jeśli zauważysz, że zaczynają przywierać, delikatnie posmaruj patelnię olejem. Gotowe placki wypełnij ulubionym farszem, na przykład kremowym serkiem i wędzonym łososiem lub mięsem, a następnie zwiń je w rulony. Podawaj na zimno jako sycące śniadanie, lekki lunch albo efektowną przekąskę na spotkaniu ze znajomymi.
Zobacz też:
Jesienne ciasto siostry Anastazji. Lepszej rolady w życiu nie jadłam
Został ci wczorajszy rosół? Zrób z niego „najzdrowszą zupę świata”
Taką szarlotkę musisz zrobić przynajmniej raz tej jesieni. Deklasuje tradycyjną