Dodaj dwa składniki do ziemniaków z wczorajszego obiadu i zrób przekąskę, która zachwyci każdego
Zdarza się, że po przygotowanym obiedzie zostają ugotowane ziemniaki. Czy można je jakoś wykorzystać? Okazuje się, że wystarczy do nich dodać dwa składniki, aby powstała chrupiąca przekąska idealna do podania na imprezie lub jako dodatek do obiadu. Poznaj przepis na obłędne w smaku kuleczki ziemniaczane.
Chrupiące z zewnątrz i idealnie kremowe wewnątrz. Tak można opisać kuleczki ziemniaczane, które są dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu. Proste w przygotowaniu, zachwycą każdego. Dzieci będą prosić o dokładkę, a goście na imprezie o przepis.
Za najpopularniejsze ziemniaczane przekąski zazwyczaj uznaje się frytki oraz chipsy. Nie są to jednak jedyne specjały, które można przygotować z tego warzywa. Warto spróbować chrupiących kuleczek ziemniaczanych. Urozmaicą codzienny obiad oraz świetnie sprawdzą się jako przekąska na domówce.
Często można się z nimi spotkać podczas uroczystości odbywających się w lokalach. Od teraz możesz je również przygotować samodzielnie w domu. Zwłaszcza że jest to niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy kilka składników, aby móc zasmakować tej pysznej przekąski. Chrupiące połączenie ziemniaków i sera przypadnie do gustu niemal każdemu.
Do przygotowania kuleczek ziemniaczanych będą potrzebne następujące składniki:
- Ugotowanie ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 g startego sera
- 100 g mąki
- 250 g bułki tartej
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz
- Olej
Zobacz również: Ta sałatka jest smaczna i sycąca. Robię ją kilka razy w tygodniu, a rodzinie się nie nudzi
Wystarczy postępować krok po kroku, a z pewnością chrupiące kulki ziemniaczane wyjdą wyśmienite i zachwycą każdego. W pierwszej kolejności rozgnieć ziemniaki tłuczkiem i pomieszaj je z żółtym serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jednym jajkiem oraz masłem. Zadbaj o dokładne połączenie wszystkich składników.
Z powstałej masy uformuj kuleczki, które następnie obtocz kolejno w bułce tartej, roztrzepanych jajkach i ponownie w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni do odpowiedniej temperatury i zacznij ostrożnie smażyć kulki. Jak staną się delikatnie rumiane, wyciągnij je i odłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, który dobrze sprawdzi się do odsączenia tłuszczu.
Jeśli chcesz postawić na zdrowszą wersję kuleczek ziemniaczanych zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, upiecz w piekarniku. Obtoczone w bułce tartej kulki wyłóż na blaszce, a następnie wsadź do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika. Po około 15 minutach powinny być już gotowe. Chrupiące kuleczki ziemniaczane można podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę na imprezie w towarzystwie ulubionego dipu.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki