Ta sałatka jest smaczna i sycąca. Robię ją kilka razy w tygodniu, a rodzinie się nie nudzi
Sałatka to świetny sposób na przekąskę w zwyczajny dzień, jak i do podania na imprezie bądź spotkaniu rodzinnym. Wszystkich zachwyca smakiem, a dodatkowo poprzez warstwy dobrze prezentuje się na stole. Poznaj przepis na taką sałatkę, która jest idealna na każdą okazję. Posmakuje każdemu, a jej wykonanie jest banalnie proste. Lepiej od razu przygotować większą porcję, bo szybko znika z talerza.
Sałatka to smaczna propozycja sycącego dania, która sprawdzi się na każdą okazję. Czy to święta, impreza rodzinna, a może zwyczajne śniadanie — sałatka na stole jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza taka, która smakiem przypadnie do gustu każdemu, a wszystko to przez trafne połączenie składników. Ułożone warstwami świetnie prezentują się na stole.
Ta sałatka raz przygotowana na stałe zagości w twoim codziennym jadłospisie. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy w swoim domu, rodzina ciągle zadaje pytanie, kiedy znowu będzie sałatka z makaronem orzo, a goście proszą o przepis.
Idealnie skomponowane składniki ułożone warstwami zachęcają do skosztowania, a następnie cieszą podniebienia swoim smakiem. Warstwowa sałatka z makaronem orzo to propozycja, która przypadnie do gustu niemal każdemu. Jeśli chcesz na imprezę zrobić przekąskę, którą goście będą jedli ze smakiem, postaw na tą sałatkę. Jest również świetnym wyborem na wspólny rodzinny posiłek.
Główny składnik, którym jest makaron orzo, nadaje jej delikatnego smaku. Wielość ciekawych składników połączonych w idealnych proporcjach sprawia, że wszystko się dopełnia, tworząc smaczne, a przede wszystkim sycące danie.
Składniki potrzebne do wykonania sałatki:
- 250 g makaronu orzo
- 130 g szynki konserwowej (może być również podsmażony kurczak)
- 170 g startego żółtego sera
- 140 g kukurydzy z puszki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Świeży ogórek
- Kilka rzodkiewek
- Mały por
- Natka pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- Łyżka olejku rzepakowego
- Ząbek czosnku
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz
Zobacz także: Te nietypowe placki są idealne na kolację. Wystarczy pokroić kapustę i zmieszać ją z jajkiem i mąką
Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania makaronu orzo według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie na rozgrzanej patelni delikatnie podsmaż ugotowany makaron wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.
Tak obsmażony makaron będzie pierwszą warstwą na dnie miski. Następnie wyłóż na niego majonez. Przejdź do przygotowania pozostałych składników. Umyj oraz pokrój rzodkiewkę i ułóż ją po bokach na majonezie. To samo zrób z ogórkiem. W następnej kolejności zetrzyj na grubych oczkach tarki obrane jajka na twardo.
Starte jajka posyp dla smaku pieprzem i solą, a następnie wyłóż na nie pozostałe rzodkiewki. Kolejną warstwę stwórz z kukurydzy z puszki. Połącz szynkę z porem, a następnie wyłóż ją do miski. Wierzch wysmaruj kolejną porcją majonezu. Jako dekoracji użyj startego sera oraz posiekanej natki pietruszki. Miskę z warstwową sałatką wsadź do lodówki do schłodzenia, a następnie podaj i delektuj się smakiem. Tak jak w przypadku wielu przepisów, można go modyfikować według własnych preferencji.
Zobacz też:
Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą