Reklama
Reklama

Każdy gotuje makaron, ale większość z nas robi to źle. Znaczenie ma jedna czynność

Ugotowanie makaronu wydaje się być niezwykle prostą czynnością. Okazuje się jednak, że i tutaj można popełnić sporo błędów, które w konsekwencji mogą mieć wpływ na smak dania, a także i na nasze zdrowie. Szczególną uwagę należy zwrócić na jedną czynność, którą wykonuje większość z nas. Podpowiadamy, jakich błędów warto się wystrzegać podczas gotowania makaronu.  

Każdy potrafi ugotować makaron. Ta teoretycznie prosta czynność otwiera szereg możliwości do przygotowania szybkich i smacznych dań. Okazuje się, że przy tak z pozoru prostej rzeczy można popełnić szereg błędów, które wpływają na jakość makaronu, a także na nasze zdrowie. Z niektórych czynności szczególnie warto zrezygnować.  

Solisz wodę, w której gotujesz makaron? To może być nie najlepszy pomysł  

Większość osób nie wyobraża sobie gotowanie makaronu w nieposolonej wodzie. Choć krok ten jest dla wielu rytuałem, należy podchodzić do niego niezwykle ostrożnie. Jak wiadomo nadmierne spożywanie soli może przynieść przykre konsekwencje dla zdrowia, takie jak zwiększenie ryzyka nadciśnienia oraz chorób serca. To jednak nie wszystko.  

Okazuje się, że gotowanie makaronu w posolonej wodzie może wpłynąć na zdrowie również w inny sposób. O czym dokładnie mowa? Woda używana do gotowania makaronu zazwyczaj uzdatniana jest chlorem bądź chloraminą. Pozostałości tych środków w wodzie w połączeniu z solą prowadzą do powstania związków, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Według naukowców spożywane w małych ilościach nie są aż tak niebezpieczne, ale warto się ich wystrzegać.  

Szczególnie dotyczy to soli jodowanej. Warto zrezygnować z dodawania jej do gotującej się wody. Jako że wiele osób nie wyobraża sobie nieposolonego makaronu, warto zamienić gotowanie makaronu w osolonej wodzie na rzecz solenia już ugotowanego makaronu tuż po odcedzeniu wody.  

Przeczytaj również: Moja rodzina kocha ten sos do spaghetti, choć niejeden Włoch złapałby się za głowę

Wystrzegaj się tych błędów, chcąc ugotować makaron niczym z Włoch

Jak się okazuje, kwestia solenia to niejedyny aspekt gotowania makaronu, w którym można popełnić błędy. Warto wiedzieć, czego się wystrzegać, aby makaron zawsze był pyszny i sprężysty. Jako podstawa wielu dań powinien smakować wyśmienicie, aby idealnie komponował się z pozostałymi składnikami. Na co należy zwrócić szczególną uwagę? 

  • Zadbaj o odpowiedni czas gotowania makaronu. Tak naprawdę ma on najlepszy smak oraz strukturę, gdy ugotowany jest al dente. Rozgotowany będzie się rozwalał, a dodatkowo nie przypadnie swoim smakiem do gustu. Warto więc regularnie kontrolować stopień gotowania, aby uniknąć tego błędu.  
  • Gotuj makaron w odpowiedniej ilości wody. Na pozór nieistotna kwestia, w konsekwencji może prowadzić do sklejenia się makaronu, a także do niejednolitego ugotowania. Przed rozpoczęciem, upewnij się więc czy przygotowałeś garnek z odpowiednią ilością wody.  
  • Nie przelewaj makaronu zimną wodą tuż po ugotowaniu. Ta prosta czynność może popsuć całe danie. Nie tylko ochłodzi makaron, ale również uniemożliwi dobre połączenie z sosem. Najlepszym rozwiązaniem jest więc odcedzenie makaronu lub wyciągnięcie go z garnka dedykowaną do tego łyżką.  

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie