W mojej rodzinie ten chleb piecze się tylko na Wszystkich Świętych. Smakuje obłędnie
Na Wszystkich Świętych jeździliśmy z rodziną na groby na Warmii. Ciocia zawsze piekła obłędny chleb, charakterystyczny dla tego regionu. Teraz i ja postanowiłam częstować tym wypiekiem swoich gości. Na dobre wpisał się w naszą rodzinną tradycję i dziś nie wyobrażam sobie bez niego tego święta.
Dzień Wszystkich Świętych jest doskonałą okazją do rodzinnych spotkań. W różnych częściach Polski specjalnie na to święto robi się regionalne przysmaki. Ostatnio pisaliśmy o lubelskich powałkach, a dziś przybliżmy warmiński chleb z mąki gryczanej. Będzie jak znalazł do bigosu czy żurku.
Na Warmii i Mazurach panowały róże zwyczaje kulinarne praktykowane przed i w trakcie Wszystkich Świętych. Przykładowo dzień wcześniej wystawiano jedzenie na stoły i zapalano światło, ponieważ wierzono, że zmarli odwiedzają domy.
W samo święto przygotowywano tylko ciemne potrawy, tj. kaszanka, czernina, kasza gryczana oraz chleb z mąki gryczanej. Skupimy się na tym ostatnim specjale, ponieważ łatwo się go robi, smakuje obłędnie i jest zdrowy - zawiera białko, cenne witaminy i ma niski indeks glikemiczny.
Ten wypiek jest przeznaczony zwłaszcza dla osób będących na diecie bezglutenowej, a także dla tych chorujących na miażdżycę, Hashimoto oraz choroby sercowo-naczyniowe.
Nie każdy lubi grykę, ponieważ ma specyficzny zapach i smak, jednak nie wyczuwa się jej tak bardzo w chlebie z mąki gryczanej. Wypiek ma gęsty i wilgotny miąższ, ciemną i chrupiącą skórkę oraz lekko orzechowy, ziemisty i głęboki posmak.
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej;
- 20 g mąki ziemniaczanej;
- 10 g świeżych drożdży;
- 120 ml letniej wody;
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- ziarna do dekoracji.
Przygotowanie:
Na początek do miski wsypuję pokruszone drożdże oraz cukier i wlewam wodę. Całość delikatnie mieszam, przykrywam ścierką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
W między czasie do innej miski wsypuję przesianą mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną. Dodaję też siemię lniane i sól. Wszystko mieszam i na koniec dorzucam zawartość z pierwszego naczynia. Zaczynam wyrabiać ciasto ręką. Musi mieć konsystencję budyniu.
Formę o wymiarach 10x23 cm smaruję olejem i obsypuję mąką gryczaną. Przelewam do niej wyrobione ciasto, a jego wierzch obsypuję ziarnami np. słonecznikiem, makiem lub pestkami dyni. Odstawiam je do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie chleb z mąki orkiszowej piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Jeśli po 30 minutach nadal będzie blady, to wtedy smaruję go odrobiną wody i kontynuuję pieczenie.
Zobacz też:
Tego koniecznie skosztuj we Wszystkich Świętych. Później już ich nie kupisz
Te rogaliki zrobisz w 20 minut. Bez drożdży i wyrabiania, a smakują jak z cukierni
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać