Reklama
Reklama

W mojej rodzinie ten chleb piecze się tylko na Wszystkich Świętych. Smakuje obłędnie

Na Wszystkich Świętych jeździliśmy z rodziną na groby na Warmii. Ciocia zawsze piekła obłędny chleb, charakterystyczny dla tego regionu. Teraz i ja postanowiłam częstować tym wypiekiem swoich gości. Na dobre wpisał się w naszą rodzinną tradycję i dziś nie wyobrażam sobie bez niego tego święta.

Dzień Wszystkich Świętych jest doskonałą okazją do rodzinnych spotkań. W różnych częściach Polski specjalnie na to święto robi się regionalne przysmaki. Ostatnio pisaliśmy o lubelskich powałkach, a dziś przybliżmy warmiński chleb z mąki gryczanej. Będzie jak znalazł do bigosu czy żurku. 

Chleb z mąki gryczanej - tradycyjny wypiek na Wszystkich Świętych na Warmii i Mazurach

Na Warmii i Mazurach panowały róże zwyczaje kulinarne praktykowane przed i w trakcie Wszystkich Świętych. Przykładowo dzień wcześniej wystawiano jedzenie na stoły i zapalano światło, ponieważ wierzono, że zmarli odwiedzają domy. 

W samo święto przygotowywano tylko ciemne potrawy, tj. kaszanka, czernina, kasza gryczana oraz chleb z mąki gryczanej. Skupimy się na tym ostatnim specjale, ponieważ łatwo się go robi, smakuje obłędnie i jest zdrowy - zawiera białko, cenne witaminy i ma niski indeks glikemiczny. 

Ten wypiek jest przeznaczony zwłaszcza dla osób będących na diecie bezglutenowej, a także dla tych chorujących na miażdżycę, Hashimoto oraz choroby sercowo-naczyniowe.

Nie każdy lubi grykę, ponieważ ma specyficzny zapach i smak, jednak nie wyczuwa się jej tak bardzo w chlebie z mąki gryczanej. Wypiek ma gęsty i wilgotny miąższ, ciemną i chrupiącą skórkę oraz lekko orzechowy, ziemisty i głęboki posmak

Przepis na chleb z mąki gryczanej

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej;
  • 20 g mąki ziemniaczanej;
  • 10 g świeżych drożdży;
  • 120 ml letniej wody;
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • ziarna do dekoracji. 

Przygotowanie:

Na początek do miski wsypuję pokruszone drożdże oraz cukier i wlewam wodę. Całość delikatnie mieszam, przykrywam ścierką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. 

W między czasie do innej miski wsypuję przesianą mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną. Dodaję też siemię lniane i sól. Wszystko mieszam i na koniec dorzucam zawartość z pierwszego naczynia. Zaczynam wyrabiać ciasto ręką. Musi mieć konsystencję budyniu. 

Formę o wymiarach 10x23 cm smaruję olejem i obsypuję mąką gryczaną. Przelewam do niej wyrobione ciasto, a jego wierzch obsypuję ziarnami np. słonecznikiem, makiem lub pestkami dyni. Odstawiam je do wyrośnięcia na 30 minut. 

Po tym czasie chleb z mąki orkiszowej piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Jeśli po 30 minutach nadal będzie blady, to wtedy smaruję go odrobiną wody i kontynuuję pieczenie. 

Zobacz też:

​Tego koniecznie skosztuj we Wszystkich Świętych. Później już ich nie kupisz

Te rogaliki zrobisz w 20 minut. Bez drożdży i wyrabiania, a smakują jak z cukierni

To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy