Reklama
Reklama

Szybki i tani przepis na deser z mleka skondensowanego. Te kuleczki pokochają wszyscy

Szukając szybkich i prostych przepisów na desery, warto zwrócić uwagę na przepis, który kulinarnie przeniesie nas na Śląsk. To właśnie tam przygotowuje się popularne kusiki czy śląskie kopki. Są to smaczne i rozpływające się w ustach kuleczki, które przygotujemy w kilka minut. Sprawdź, jak je zrobić i co dodać, aby smakowały jeszcze lepiej.

Śląsk słynie z wielu ciekawych i tradycyjnych dań, które stały się wizytówką tego regionu. Jednak mało kto zna nietypowy deser, jakim są śląskie kopki. To pyszne i delikatne kulki, które przygotujemy, używając kilku tanich składników. Podpowiadamy, jak zrobić te smaczne kuleczki, aby móc cieszyć się prostym i szybkim deserem.

Śląskie kopki - co to za deser? Przyrządzisz go w zaledwie kilka minut

Śląskie kopki są także znane jako kusiki lub bombki. Jest to deser w postaci prostych trufli, składających się z zaledwie kilku składników, dzięki którym przygotujemy gęstą i pyszną masę, z której potem formujemy rozpływające się w ustach kuleczki. Są one zarówno idealne do codziennej kawy, jak i do podania jako poczęstunek, gdy odwiedzą nas goście.

Smak deseru warto wzbogacić ulubionym aromatem do ciasta, dzięki któremu zyskają one świetny smak oraz zapach. Niektórzy decydują się również na podawanie kuleczek, oblanych rozpuszczoną  czekoladą.

Czytaj również: Krem do tortu z czerstwych bułek? Brzmi niedorzecznie, smakuje obłędnie

Jak zrobić śląskie kopki? Przepis jest szybki i prosty

Przygotowanie śląskich kopek nie zajmie nam wiele czasu, a w dodatku jest niezwykle proste. Tak naprawdę wystarczy kilka minut, aby cieszyć się pysznym i efektownym deserem.

Chcąc zrobić samodzielnie kusiki, musimy wyposażyć się w następujące składniki:

  • 500 g mleka w proszku,
  • 1,5 kostki masła,
  • aromat do ciasta (smak wybrany według własnych preferencji),
  • 150 g cukru pudru,
  • czekolada do dekoracji.

Pierwszym krokiem podczas przygotowywania tego pysznego deseru jest ucieranie masła z cukrem pudrem. Jest to także moment na dodanie do mieszanki wybranego aromatu do ciasta. Może być to np. aromat migdałowy, cytrynowy lub waniliowy. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubimy i jakiego charakteru chcemy nadać naszym śląskim kopkom charakteru.

Następnie po utarciu masy, gdy jest już puszysta, dosypujemy do niej mleko i całość wyrabiamy. Robimy to do momentu, aż konsystencja naszego ciasta będzie gładka i nie za twarda. Jeśli mamy problem z uzyskaniem takiej struktury, możemy dodać nieco wody.

Z tak przygotowanej masy, formujemy niewielkie kulki. W tym momencie możemy zakończyć nasze przyrządzanie kulek, ponieważ deser jest już gotowy. Niektórzy jednak decydują się jeszcze na zanurzenie kusików w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Dzięki temu będą smakowały i prezentowały się jeszcze lepiej.

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski