Reklama
Reklama

Ten składnik sprawdzi się nie tylko w jarzynowej. Dodaj go do babki, a będzie miękka i wilgotna

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć babki. Co jednak zrobić, żeby była miękka i wilgotna? Wystarczy, że dodasz składnik, który również używamy do sałatki jarzynowej. Sprawdź oryginalny przepis.

Babka to popularny, wielkanocny wypiek, który smakuje wyśmienicie z dodatkiem lukru, cukru pudru czy polewy czekoladowej. Ważne, aby ciasto wyszło miękkie i wilgotne. Poznaj przepis na babkę z nietypowym składnikiem.

Jaki składnik dodać do babki, aby była miękka i wilgotna?

Do babki warto dodać nietypowy składnik, jakim jest majonez. Kojarzymy go z produktem do sałatki jarzynowej, dlaczego więc powinniśmy zastosować majonez do tego domowego ciasta?

Babka za sprawą majonezu będzie puszysta i wilgotna. Wypiek zacznie dosłownie rozpływać się w ustach. Oprócz tego dzięki temu jednemu składnikowi zachowa na dłużej swoją świeżość

Przepis na babkę z majonezem

Babkę z majonezem przygotujemy w zaledwie 15 minut, a czas pieczenia wyniesie trochę ponad pół godziny. Do tego wypieku używamy formy z kominem o średnicy 23 cm. 

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania babki z majonezem? Oto lista:

  • pół szklanki mąki pszennej;
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • pół szklanki cukru;
  • 4 jajka;
  • 5 łyżek majonezu.

Sposób przygotowania babki z majonezem:

Na początek przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną do jednej miski. Dosypujemy także proszek do pieczenia i mieszamy te wszystkie suche składniki.

W kolejnym kroku oddzielone białka od żółtek ubijamy z odrobią soli. Po chwili dosypujemy małe porcje cukru. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle ubijając masę mikserem.

Do powstałego puchu jajecznego dodajemy nasz główny składnik, czyli majonez. Następnie wsypujemy sypkie składniki i całość mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. 

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy, którą uprzednio posmarowaliśmy odrobiną masła i oprószyliśmy bułką tartą. 

Babkę z majonezem pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 35 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika, a po 10 minutach otwieramy je do połowy, by po chwili wyjąć wypiek. Przestudzone ciasto dekorujemy wedle uznania. 

Zobacz też:

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta