Reklama
Reklama

Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa

Sałatka jarzynowa stanowi nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Jeżeli przygotowujesz ją samodzielnie, to na pewno dobrze wiesz, że za każdym razem smakuje ona trochę inaczej. Wiele zależy od tego, czy akurat podejdzie wodą, dlatego w tym roku więcej nie popełniaj popularnego błędu. Nie przesadzaj z tą przyprawą, bo inaczej konsystencja sałatki jarzynowej będzie zbyt wodnista.

Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa świątecznego stołu, która jednak nie zawsze jest tak samo smaczna. Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego raz wychodzi ci naprawdę obłędna, a za drugim jej smak pozostawia wiele do życzenia, to najprawdopodobniej popełniasz popularny wśród Polaków błąd. 

W czym tkwi sekret gospodyń, które potrafią przygotować ją tak, by jej konsystencja za każdym razem była idealna? Aby sałatka jarzynowa nie pochodziła wodą i tym samym zawsze wychodziła ci idealna, nigdy więc nie powinieneś dodawać do niej zbyt dużych ilości tej popularnej przyprawy.

Nie przesadzaj z tą przyprawą, bo sałatka jarzynowa będzie wodnista

Winowajcą, przez którego sałatka jarzynowa wydaje się pływać w wodzie, najczęściej jest... sól. Popularna przyprawa urozmaica smak klasycznego dania, więc nie rezygnuj z tego dodatku, ale pamiętaj, by nie przesadzać z jego ilością. Właściwości soli sprawiają, że warzywa w sałatce jarzynowej zaczynają puszczać wodę. Lepiej więc czasem pozwolić na to, by rodzina sama doprawiła danie na talerzu, niż fundować sobie "powódź" w misce. 

Aby ograniczyć ryzyko ciekłej konsystencji sałatki, możesz również wymieszać składniki jarzynowej z sosem tuż przed podaniem i dopiero wtedy dodać do niej niezbędne przyprawy. Zrób ją na samym końcu, zamiast trzymać długimi godzinami w lodówce.

Może cię zainteresować: Robert Makłowicz dodaje ten składnik do wigilijnej kutii. Wychodzi mu najlepsza na świecie

Pamiętaj, aby zrobić to, zanim zaczniesz robić sałatkę jarzynową

Aby sałatka jarzynowa nie podeszła wodą, warzywa z puszek i słoi, takie jak kukurydza, fasola czy ogórek przed wrzuceniem do miski zawsze powinieneś dokładnie odsączyć. W przeciwnym razie danie będzie wodniste i przesiąknie smakiem i zapachem zalewy, w której poszczególne składniki były przechowywane.

Ten składnik zawsze dodawaj do sałatki jarzynowej, a wyjdzie idealna

Przygotowując sałatkę jarzynową, nie oszczędzaj na ziemniakach. Są nie tylko smaczne, ale również dość tanie i, przede wszystkim, pochłaniają nadmiar wody z sałatki jarzynowej. Zanim jednak dorzucisz je do miski ze składnikami, upewnij się, że na pewno nie są rozgotowane. Twarde chłoną więcej wody i łatwiej pokroić je w kostkę.

Czytaj również: Te ryby na głowę biją wigilijnego karpia. Są zdrowe i bardzo smaczne                

Zobacz też:

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | szybkie dania