Reklama
Reklama

​Mrozisz sałatkę jarzynową? Zobacz, co dzieje się z majonezem w zamrażalniku, a więcej tego nie zrobisz

Sałatka jarzynowa to zdecydowany must-have na polskich stołach i to nie tylko podczas świąt. W wielu domach przygotowuje się ją na spotkania towarzyskie czy po prostu na co dzień. Jednym z jej podstawowych składników jest oczywiście majonez. Czy ze względu na ten dodatek można ją mrozić? Sprawdź, jak zachowuje się majonez po wyjęciu z zamrażarki.

Mrożenie to jeden z najczęściej wybieranych sposobów na przedłużenie potrawom terminu przydatności. Warto jednak wiedzieć, które produkty można mrozić, a które po prostu stracą swoje właściwości w niskiej temperaturze.

Sałatka jarzynowa i majonez to nierozerwalne połączenie

Każda gospodyni domowa ma swój patent na sałatkę jarzynową, jednak jej rdzeń to zawsze marchew, pietruszka, seler, jajka oraz majonez. Lista potencjalnych dodatków jest zapewne szalenie długa, ale to właśnie za sprawą majonezu sałatka jarzynowa ma ten kremowy dodatek, a smaki idealnie się w nim rozprowadzają. Jego podstawą są żółtka jaj oraz olej, czyli jedne z podstawowych składników spożywczych. Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że bez problemu można go zamrozić. Jak jest w rzeczywistości? Na Instagramie technolog żywności pokazała film, który rozwiewa wątpliwości.

Sprawdź również: Zrób to przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. Będziesz mieć ciepłe mieszkanie i zaoszczędzisz na ogrzewaniu

Co dzieje się z majonezem w zamrażalniku?

Panitechnolog to konto prowadzone przez Martę Zaleską, która jest technologiem żywności. Ostatnio na swoim kanale przeprowadziła eksperyment, który miał na celu pokazanie, co się dzieje z majonezem po jego zamrożeniu. Efekty są zaskakujące. Po schłodzeniu do tak niskiej temperatury majonez, a raczej pozostała po nim breja, nie przypomina tego produktu, który kupujemy w sklepie. Na filmie widać, że wytrącił się z niego olej, co w sumie jest zrozumiałe. Pozostała papka to prawdopodobnie masa złożona z żółtek i dodatków, które znalazły się w tym konkretnym majonezie. Jeśli więc następnym razem przyjdzie nam do głowy mrożenie sałatki jarzynowej — nie róbmy tego.

Zobacz też:

Znalazłeś takiego borowika? Lepiej go nie dotykaj, bo dostaniesz wysoki mandat

Oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Jesienią pij regularnie

Wygląda jak gąbka, smakuje jak orzechy. Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby