Reklama
Reklama

Niskokaloryczny deser prosto z PRL-u. Kiedyś był ulubionym słodkim rarytasem

Słynny deser z czasów PRL-u pomimo swojej prostoty zachwycał podniebienia i w mig znikał z talerza. Dzieciaki prosiły nawet o dokładkę. Co ciekawe, ten kultowy przysmak cechuje nie tylko obłędnie owocowy smak, ale również korzystny wpływ na układ trawienny. Może warto go ponownie skosztować? Zwłaszcza że bez problemu przygotujesz go w domu. Poznaj prosty przepis, dzięki któremu z łatwością powrócisz do smaków dzieciństwa.

Czy to świeże, czy mrożone owoce smakuje równie wspaniale. Domowy kisiel zachwyca smakiem, a w dodatku jest niskokaloryczny. Można zrobić go samodzielnie w domu jako idealną przekąskę dla całej rodziny. Jak przygotować hitowy deser prosto z PRL-u? 

Pyszny smak dzieciństwa to nie wszystko. Działa również na jelita  

Wystarczy kilka składników, aby wykonać tę słodką przekąskę. W czasach PRL-u był więc chętnie przygotowywany. Pomimo swojej prostoty, wszyscy chętnie się nim zajadali i teraz z nostalgią powracają do smaków dzieciństwa. Uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych stanowił słodki rarytas. W tamtych czasach nikt raczej nie zwracał uwagi na to, że oprócz owocowego smaku, kisiel cechuje również korzystne oddziaływanie na nasze zdrowie.  

Poprzez dużą zawartość błonnika, kisiel zbawiennie wpływa na pracę jelit, jak i całego układu trawiennego. Zawiera w sobie również cenne witaminy oraz minerały. Jest niskokaloryczny, a więc świetnie sprawdzi się jako słodki deser podczas odchudzania. Pomimo tego, że w dzisiejszych czasach z łatwością można zakupić go w sklepie, warto przygotować go samodzielnie w domu. Powrót do smaków dzieciństwa gwarantowany.

Przeczytaj również:   Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Znajomi błagają o dokładkę, bo smakuje niebiańsko

Jak zrobić domowy kisiel owocowy? 

Domowy kisiel to smaczna, zdrowa i niskokaloryczna przekąska. Idealna na słodki deser dla całej rodziny. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i potrzebnych jest do tego tylko kilka składników. Smakuje wybornie podany zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Składniki na domowy kisiel:  

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 3 łyżki cukru 
  • 750 ml zimnej wody  
  • Owoce (świeże lub mrożone)  

Lista potrzebnych składników jest niezwykle prosta. Przygotowanie kisielu również nie jest skomplikowane. Wystarczy do garnka wrzucić ulubione owoce i zalać je 600 ml wody, dodając również trzy łyżki cukru. Wszystkie składniki należy gotować przez kilka minut na małym ogniu.  

W pozostałej wodzie rozpuść mąkę ziemniaczaną. Zawartość wlej do garnka i całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kisiel jest gotowy, kiedy będzie gęsty i gładki. Można go udekorować dowolnymi dodatkami i podawać na ciepło lub zimno.  

Zobacz też:

​Kulki mocy lepsze niż Lewandowskiej. Zrobisz je w domu z kilku tanich składników

Koniecznie zrób na weekend. Ciasto zatopiony skarb zachwyci całą rodzinę

To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy