Zdrowe i smaczne ciasteczka z dwóch składników. Uwielbialiśmy je w dzieciństwie
Sezamki to dla wielu osób niezapomniany smak dzieciństwa. Chcąc powrócić do tego deseru, możemy przygotować samodzielnie ciasteczka w domu z zaledwie dwóch składników. Nie tylko wyjdą pyszne, ale i zdrowe, więc możemy zjeść ich nieco więcej, niż tych zakupionych w sklepie. Sprawdź, jak zrobić smaczne, domowe sezamki.
Sezamki to popularne ciasteczka, które podbijały serca wielu osób w dzieciństwie. Okazuje się jednak, że możemy samodzielnie zrobić je w domu i to w zdrowszej wersji. Wystarczą nam do tego dwa produkty i kilka minut pracy. Podpowiadamy, jak zrobić sezamki i cofnąć się smakiem do dawnych lat.
Sezamki, które nie tylko będą bardzo smaczne, ale i korzystne dla naszego zdrowia, przygotujemy z zaledwie dwóch składników, a samo zrobienie ich nie zajmie nam wiele czasu. Wobec tego to idealna propozycja na szybką przekąskę.
Do zrobienia sezamków potrzebujemy jedynie 2 dojrzałych bananów oraz 200 g sezamu. Po przygotowaniu tych produktów do miski wrzucamy obrane i pokrojone owoce, a następnie rozgniatamy je widelcem. Dodajemy do tego sezam i dokładnie mieszamy nasze składniki.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie blaszki papierem do pieczenia. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które spłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce, równocześnie zachowując odstępy. W przypadku, gdy zależy nam na bardziej tradycyjnej wersji sezamków, możemy uformować z naszej masy prostokąty.
Następnie sezamki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy je przez około 25-30 minut. Tak przygotowane ciasteczka możemy jeść bez żadnych dodatków lub wedle uznania polać je np. rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Czytaj również: Wystarczy jedna łyżeczka, by beza wyszła chrupiąca z wierzchu i rozpływała się w ustach
Sezamki przygotowywane z tego przepisu są lepszą alternatywą dla naszego organizmu. Wynika to przede wszystkim z tego, że do zrobienia ciasteczek nie używamy w ogóle cukru. Sprawia to, że nie tylko są one zdrowsze, ale i mają mniej kalorii.
W roli naturalnego słodzika występują tu banany, które nie dość, że dobrze wpływają na smak samego deseru, to mogą korzystnie wpłynąć na nasze ciało, jeśli spożywamy je z umiarem. Zalecane jest spożywanie od 1 do 2 bananów dziennie.
Owoce te są cennym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi oraz równoważy wpływ sody. Co więcej, banan dostarcza nam duże ilości błonnika. Nie zapominajmy także, że owoc ten zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, takie jak B3, B6 i B12. Jest to niezwykle ważne dla naszego ciała, ponieważ obecna się w sporych ilościach w bananach witamina B6, odpowiada za funkcje układu odpornościowego, procesy metaboliczne, prawidłowe działanie układu nerwowego oraz regulowanie snu.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe