Reklama
Reklama

Szybkie ciasto z owocami, mięciutkie i puszyste jak chmurka. Nie musisz nawet wyciągać miksera

Pyszne ciasto możesz zrobić ekspresowo bez użycia miksera. Wykorzystasz owoce z kompotu i zachwycisz swoich gości samodzielnie przygotowanym wypiekiem, który będzie tak dobry, że znajomi na pewno poproszą cię o niejedną dokładkę. Deser wyjdzie lekko wilgotny i delikatny, dzięki czemu każdy kawałek będzie rozpływał się w ustach.

Idealne ciasto do kawy powinno być miękkie, lekko wilgotne i puszyste jak chmurka. Gorycz małej czarnej najlepiej przełamują słodkie desery, które przy okazji są lekko kwaskowate, dlatego najlepiej postawić na wypiek z owocami. 

Nie musisz jednak poświęcać połowy dnia na jego przygotowanie, bo najsmaczniejsze owocowe ciasto zrobisz bez użycia miksera w nieco ponad godzinę. Oto sprawdzony przepis, według którego moja rodzina robi go od lat.

Jak zrobić szybkie ciasto bez miksera? Wymieszaj składniki łyżką

Do przygotowania smacznego ciasta z owocami wcale nie potrzebujesz miksera. Przepis jest tak prosty, że wystarczy ci zwykła łyżka, ale najpierw zaopatrz się w niezbędne produkty, które będą ci potrzebne do przygotowania wypieku. 

Składniki na szybkie ciasto owocowe:

  • owoce - 200 g (z kompotu, mrożonych, suszonych lub świeżych)
  • mąka pszenna (typ 500) - 3 szklanki
  • kefir - 1 szklanka
  • olej - 0,5 szklanki
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki
  • cukier puder - 1,5 łyżeczki (do posypania)

Może cię zainteresować: To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy

Najlepsze ciasto z owocami zrobisz w godzinę. Prosty przepis

Zanim zaczniesz mieszać składniki, upewnij się, że wyciągnięciu z lodówki wszystkie produkty zdążyły osiągnąć już temperaturę pokojową. Kolejnym krokiem, który musisz wykonać, jest przesianie mąki do miski. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, a później wbij jajka i utrzyj je tłuczkiem z cukrem tak, by powstała puszysta masa. 

Dodaj kefir, a później wszystko energicznie wymieszaj, przez cały proces dolewając oleju. Powinna powstać jednolitą, jasna, kleista masa, którą teraz musisz przelać do formy do pieczenia natłuszczonej masłem. 

Do środka i na wierzch możesz powkładać owoce. W takiej formie ciasto  włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz je przez około 55 minut, a później przyprósz cukrem pudrem i podawaj wraz z kawą.

Czytaj również: Ten deser był hitem PRL-u. Moja babcia robi go do dziś i zachwyca wszystkich gości

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta