Szybkie ciasto z owocami, mięciutkie i puszyste jak chmurka. Nie musisz nawet wyciągać miksera
Pyszne ciasto możesz zrobić ekspresowo bez użycia miksera. Wykorzystasz owoce z kompotu i zachwycisz swoich gości samodzielnie przygotowanym wypiekiem, który będzie tak dobry, że znajomi na pewno poproszą cię o niejedną dokładkę. Deser wyjdzie lekko wilgotny i delikatny, dzięki czemu każdy kawałek będzie rozpływał się w ustach.
Idealne ciasto do kawy powinno być miękkie, lekko wilgotne i puszyste jak chmurka. Gorycz małej czarnej najlepiej przełamują słodkie desery, które przy okazji są lekko kwaskowate, dlatego najlepiej postawić na wypiek z owocami.
Nie musisz jednak poświęcać połowy dnia na jego przygotowanie, bo najsmaczniejsze owocowe ciasto zrobisz bez użycia miksera w nieco ponad godzinę. Oto sprawdzony przepis, według którego moja rodzina robi go od lat.
Do przygotowania smacznego ciasta z owocami wcale nie potrzebujesz miksera. Przepis jest tak prosty, że wystarczy ci zwykła łyżka, ale najpierw zaopatrz się w niezbędne produkty, które będą ci potrzebne do przygotowania wypieku.
Składniki na szybkie ciasto owocowe:
- owoce - 200 g (z kompotu, mrożonych, suszonych lub świeżych)
- mąka pszenna (typ 500) - 3 szklanki
- kefir - 1 szklanka
- olej - 0,5 szklanki
- jajka - 5 sztuk
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki
- cukier puder - 1,5 łyżeczki (do posypania)
Może cię zainteresować: To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy
Zanim zaczniesz mieszać składniki, upewnij się, że wyciągnięciu z lodówki wszystkie produkty zdążyły osiągnąć już temperaturę pokojową. Kolejnym krokiem, który musisz wykonać, jest przesianie mąki do miski. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, a później wbij jajka i utrzyj je tłuczkiem z cukrem tak, by powstała puszysta masa.
Dodaj kefir, a później wszystko energicznie wymieszaj, przez cały proces dolewając oleju. Powinna powstać jednolitą, jasna, kleista masa, którą teraz musisz przelać do formy do pieczenia natłuszczonej masłem.
Do środka i na wierzch możesz powkładać owoce. W takiej formie ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz je przez około 55 minut, a później przyprósz cukrem pudrem i podawaj wraz z kawą.
Czytaj również: Ten deser był hitem PRL-u. Moja babcia robi go do dziś i zachwyca wszystkich gości
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki