Reklama
Reklama

Kiedyś pojawiała się na każdym śląskim weselu. Kto dziś kojarzy ten deser?

Ten prosty deser pasuje zarówno do kawy czy herbaty, jak i chłodnych napojów. Kiedyś goście mogli delektować się nim na każdym śląskim weselu, chrzcinach i imieninach, ale dziś niestety nie jest już popularny. Coraz rzadziej pojawia się na polskich stołach, a szkoda, bo jego smak jest naprawdę zachwycający.

Przepis na śląską szpajzę jest banalnie prosty. To smaczny krem jajeczny o słodkim smaku, który świetnie komponuje się z kawą i można go urozmaicić dowolnymi owocami, orzechami, polewą oraz bitą śmietaną. 

Nasze babcie uwielbiały zajadać się nim podczas rodzinnych uroczystości, ale dziś niestety coraz rzadziej widuje się go na stołach w polskich domach. 

Skąd pochodzi szpajza? Teorii na ten temat jest kilka

Najpopularniejsza teoria mówi, że deser o nazwie szpajza pochodzi od słodkiego kogla-mogla, czyli przysmaku z PRL-u, przygotowywanego z ubitych jaj i cukru. Może być to prawda, jednak niektórzy mają na ten temat inne zdanie. Twierdzą bowiem, że śląska szpajza pochodzi od włoskiej panna cotty, będącej deserem z mleka, śmietany i żelatyny. 

Na tym jednak wcale nie koniec ciekawych teorii. Są i tacy, według których szpajza ma swoje korzenie w kulturze żydowskiej. Tam bowiem również przygotowywany jest podobny deser z jajek i cukru, nazywany szpajzlikiem.

Może cię zainteresować: To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy                   

Przepis na szpajzę w śląskim stylu. To jeden z najsmaczniejszych deserów

Tradycyjna śląska szpajza to cytrynowy deser o niepowtarzalnym smaku, którego na pewno długo nie zapomnisz. Aby zrobić go samodzielnie, wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników takich jak;

  • jajka - 4 sztuki (wcześniej sparzone)
  • cukier - 200 g
  • żelatyna - 4 małe łyżeczki
  • sok z cytryny - wyciśnięty z 0,5 sztuki owocu
  • woda - 0,5 szklanki

Przygotowanie szpajzy cytrynowej zacznij od rozbicia jaj i ubicia sztywnej piany z białek. Żółtka natomiast utrzyj z cukrem, a później wymieszaj obie masy tak, by piana nie opadła. Żelatynę namocz i podgrzej do rozpuszczenia. 

Gdy będzie letnia, zacznij wlewać ją do masy jajecznej, ostrożne mieszając mikserem, działającym na wolnych obrotach. Krem jajeczny połącz z sokiem z cytryny i gotową masę wlej do salaterek. W takiej formie przełóż szpajzę cytrynową do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu deser jest gotowy do spożycia.


Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski