Kiedyś pojawiała się na każdym śląskim weselu. Kto dziś kojarzy ten deser?
Ten prosty deser pasuje zarówno do kawy czy herbaty, jak i chłodnych napojów. Kiedyś goście mogli delektować się nim na każdym śląskim weselu, chrzcinach i imieninach, ale dziś niestety nie jest już popularny. Coraz rzadziej pojawia się na polskich stołach, a szkoda, bo jego smak jest naprawdę zachwycający.
Przepis na śląską szpajzę jest banalnie prosty. To smaczny krem jajeczny o słodkim smaku, który świetnie komponuje się z kawą i można go urozmaicić dowolnymi owocami, orzechami, polewą oraz bitą śmietaną.
Nasze babcie uwielbiały zajadać się nim podczas rodzinnych uroczystości, ale dziś niestety coraz rzadziej widuje się go na stołach w polskich domach.
Najpopularniejsza teoria mówi, że deser o nazwie szpajza pochodzi od słodkiego kogla-mogla, czyli przysmaku z PRL-u, przygotowywanego z ubitych jaj i cukru. Może być to prawda, jednak niektórzy mają na ten temat inne zdanie. Twierdzą bowiem, że śląska szpajza pochodzi od włoskiej panna cotty, będącej deserem z mleka, śmietany i żelatyny.
Na tym jednak wcale nie koniec ciekawych teorii. Są i tacy, według których szpajza ma swoje korzenie w kulturze żydowskiej. Tam bowiem również przygotowywany jest podobny deser z jajek i cukru, nazywany szpajzlikiem.
Może cię zainteresować: To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy
Tradycyjna śląska szpajza to cytrynowy deser o niepowtarzalnym smaku, którego na pewno długo nie zapomnisz. Aby zrobić go samodzielnie, wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników takich jak;
- jajka - 4 sztuki (wcześniej sparzone)
- cukier - 200 g
- żelatyna - 4 małe łyżeczki
- sok z cytryny - wyciśnięty z 0,5 sztuki owocu
- woda - 0,5 szklanki
Przygotowanie szpajzy cytrynowej zacznij od rozbicia jaj i ubicia sztywnej piany z białek. Żółtka natomiast utrzyj z cukrem, a później wymieszaj obie masy tak, by piana nie opadła. Żelatynę namocz i podgrzej do rozpuszczenia.
Gdy będzie letnia, zacznij wlewać ją do masy jajecznej, ostrożne mieszając mikserem, działającym na wolnych obrotach. Krem jajeczny połącz z sokiem z cytryny i gotową masę wlej do salaterek. W takiej formie przełóż szpajzę cytrynową do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu deser jest gotowy do spożycia.
Zobacz też:
Rosół ciągle wychodzi mętny? Babcia ma na to złoty środek
Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów