Reklama
Reklama

Kiedyś pojawiała się na każdym śląskim weselu. Kto dziś kojarzy ten deser?

Ten prosty deser pasuje zarówno do kawy czy herbaty, jak i chłodnych napojów. Kiedyś goście mogli delektować się nim na każdym śląskim weselu, chrzcinach i imieninach, ale dziś niestety nie jest już popularny. Coraz rzadziej pojawia się na polskich stołach, a szkoda, bo jego smak jest naprawdę zachwycający.

Przepis na śląską szpajzę jest banalnie prosty. To smaczny krem jajeczny o słodkim smaku, który świetnie komponuje się z kawą i można go urozmaicić dowolnymi owocami, orzechami, polewą oraz bitą śmietaną. 

Nasze babcie uwielbiały zajadać się nim podczas rodzinnych uroczystości, ale dziś niestety coraz rzadziej widuje się go na stołach w polskich domach. 

Skąd pochodzi szpajza? Teorii na ten temat jest kilka

Najpopularniejsza teoria mówi, że deser o nazwie szpajza pochodzi od słodkiego kogla-mogla, czyli przysmaku z PRL-u, przygotowywanego z ubitych jaj i cukru. Może być to prawda, jednak niektórzy mają na ten temat inne zdanie. Twierdzą bowiem, że śląska szpajza pochodzi od włoskiej panna cotty, będącej deserem z mleka, śmietany i żelatyny. 

Na tym jednak wcale nie koniec ciekawych teorii. Są i tacy, według których szpajza ma swoje korzenie w kulturze żydowskiej. Tam bowiem również przygotowywany jest podobny deser z jajek i cukru, nazywany szpajzlikiem.

Może cię zainteresować: To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy                   

Przepis na szpajzę w śląskim stylu. To jeden z najsmaczniejszych deserów

Tradycyjna śląska szpajza to cytrynowy deser o niepowtarzalnym smaku, którego na pewno długo nie zapomnisz. Aby zrobić go samodzielnie, wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników takich jak;

  • jajka - 4 sztuki (wcześniej sparzone)
  • cukier - 200 g
  • żelatyna - 4 małe łyżeczki
  • sok z cytryny - wyciśnięty z 0,5 sztuki owocu
  • woda - 0,5 szklanki

Przygotowanie szpajzy cytrynowej zacznij od rozbicia jaj i ubicia sztywnej piany z białek. Żółtka natomiast utrzyj z cukrem, a później wymieszaj obie masy tak, by piana nie opadła. Żelatynę namocz i podgrzej do rozpuszczenia. 

Gdy będzie letnia, zacznij wlewać ją do masy jajecznej, ostrożne mieszając mikserem, działającym na wolnych obrotach. Krem jajeczny połącz z sokiem z cytryny i gotową masę wlej do salaterek. W takiej formie przełóż szpajzę cytrynową do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu deser jest gotowy do spożycia.


Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski