Reklama
Reklama

Nowy sposób na uwielbiany przez wszystkich deser z PRL-u. Ten przysmak zachwyci wszystkich domowników

W czasach PRL-u na sklepowych półkach brakowało wielu produktów, więc gospodynie domowe musiały wykazywać się pomysłowością, aby przygotować pyszne desery dla rodziny. Jeden z nich szczególnie królował na polskich stołach, a dziś powraca w ulepszonej wersji. Sprawdź, o jakim przepisie mowa i jak przygotować ten smaczny i prosty deser.

Wiele osób pomimo upływu lat wciąż wraca do przepisów z przeszłości, chcąc posmakować ponownie smakołyków z dzieciństwa. W szczególności jeden deser łatwo można odtworzyć, bo wystarczą do niego tylko dwa składniki. Dodatkowo możemy go ulepszyć i zrobić w nowy, urozmaicony sposób.

To prawdziwa perełka PRL - wystarczą tylko dwa składniki

W okresie PRL dostępność słodyczy były niewielka, wręcz znikoma, więc tworzono samodzielnie proste przepisy na desery, które nie wymagały wielkich zakupów i nie zabierały zbyt wiele czasu.

Ważne było także, by wybraną recepturę, można było wykonać bez użycia specjalnych sprzętów kuchennych, których również brakowało w wielu polskich domach. Deser, o którym mowa spełniał wszystkie te kryteria. Do jego przygotowania potrzebne były zaledwie dwa składniki: żółtka oraz cukier. W ten sposób powstał słodki i smaczny kogel-mogel.

Kogel-mogel w zapieczonej wersji. Jak go przygotować?

W dzisiejszych czasach możemy przygotowywać ten przepis, ale w ulepszonej wersji. Smaczną odmianą tego kultowego deseru będzie zapieczony kogel-mogel, który również jest prosty w przygotowaniu i zajmie nam niecałe pół godziny.

Chcąc przygotować taki kogel-mogel, musimy wyposażyć się w następujące składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 g dowolnych owoców.

Czytaj również: Deser z czasów PRL-u. Dla wielu osób to smak dzieciństwa. Jak go przygotować?

Sposób przygotowania również nie jest skomplikowany. Na początek musimy oddzielić białka od żółtek. Białka nie przydadzą nam się w tym przepisie, jednak możemy je wykorzystać między innymi do zrobienia kokosanek, bezy czy białkowego omleta.

Następnie oddzielone żółtka łączymy z cukrem i ucieramy do momentu, aż uzyskamy formę koglu-moglu. Kolejnym krokiem jest przesypanie umytych owoców do małych kokilek, które wcześnie musimy natrzeć odrobiną masła.

Każdą z foremek wypełniamy przygotowaną wcześniej mieszanką z żółtek i wkładamy do nagrzane na 190 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez około 12-15 minut. Tak przygotowany deser możemy serwować na ciepło z dodatkiem świeżych owoców i listkiem mięty. Ten piękny sposób podania na pewno zachwyci wszystkich naszych gości.

Zobacz także: To ciasto jest alternatywą dla kremówki, a przepis na nie jest dziecinnie prosty. Sprawdź jak je zrobić

Inne desery z PRL-u - co było popularne?

Oczywiście nie brakowało również innych smakołyków w tamtych czasach. Najczęściej sięgano po takie desery, jak:

  • Ciasto kryształek,
  • Metrowiec,
  • Blok czekoladowy,
  • Murzynek,
  • Fale Dunaju,
  • Ciastka orzeszki,
  • Ciastka ziemniaczki.

Mniej wymagającą słodyczą, był także słynny wtedy przysmak, czyli chleb z cukrem. Posmarowane masłem lub margaryną kromki smażyło się na patelni, a jak się zarumieniły, posypywano je solidną porcją cukru. Wszystkie te ciasta i desery z PRL są wspomnieniem smaków dzieciństwa dla wielu osób i często powracają one w postaci ulepszonych przepisów.

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski