Reklama
Reklama

Nowy sposób na uwielbiany przez wszystkich deser z PRL-u. Ten przysmak zachwyci wszystkich domowników

W czasach PRL-u na sklepowych półkach brakowało wielu produktów, więc gospodynie domowe musiały wykazywać się pomysłowością, aby przygotować pyszne desery dla rodziny. Jeden z nich szczególnie królował na polskich stołach, a dziś powraca w ulepszonej wersji. Sprawdź, o jakim przepisie mowa i jak przygotować ten smaczny i prosty deser.

Wiele osób pomimo upływu lat wciąż wraca do przepisów z przeszłości, chcąc posmakować ponownie smakołyków z dzieciństwa. W szczególności jeden deser łatwo można odtworzyć, bo wystarczą do niego tylko dwa składniki. Dodatkowo możemy go ulepszyć i zrobić w nowy, urozmaicony sposób.

To prawdziwa perełka PRL - wystarczą tylko dwa składniki

W okresie PRL dostępność słodyczy były niewielka, wręcz znikoma, więc tworzono samodzielnie proste przepisy na desery, które nie wymagały wielkich zakupów i nie zabierały zbyt wiele czasu.

Ważne było także, by wybraną recepturę, można było wykonać bez użycia specjalnych sprzętów kuchennych, których również brakowało w wielu polskich domach. Deser, o którym mowa spełniał wszystkie te kryteria. Do jego przygotowania potrzebne były zaledwie dwa składniki: żółtka oraz cukier. W ten sposób powstał słodki i smaczny kogel-mogel.

Kogel-mogel w zapieczonej wersji. Jak go przygotować?

W dzisiejszych czasach możemy przygotowywać ten przepis, ale w ulepszonej wersji. Smaczną odmianą tego kultowego deseru będzie zapieczony kogel-mogel, który również jest prosty w przygotowaniu i zajmie nam niecałe pół godziny.

Chcąc przygotować taki kogel-mogel, musimy wyposażyć się w następujące składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 g dowolnych owoców.

Czytaj również: Deser z czasów PRL-u. Dla wielu osób to smak dzieciństwa. Jak go przygotować?

Sposób przygotowania również nie jest skomplikowany. Na początek musimy oddzielić białka od żółtek. Białka nie przydadzą nam się w tym przepisie, jednak możemy je wykorzystać między innymi do zrobienia kokosanek, bezy czy białkowego omleta.

Następnie oddzielone żółtka łączymy z cukrem i ucieramy do momentu, aż uzyskamy formę koglu-moglu. Kolejnym krokiem jest przesypanie umytych owoców do małych kokilek, które wcześnie musimy natrzeć odrobiną masła.

Każdą z foremek wypełniamy przygotowaną wcześniej mieszanką z żółtek i wkładamy do nagrzane na 190 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez około 12-15 minut. Tak przygotowany deser możemy serwować na ciepło z dodatkiem świeżych owoców i listkiem mięty. Ten piękny sposób podania na pewno zachwyci wszystkich naszych gości.

Zobacz także: To ciasto jest alternatywą dla kremówki, a przepis na nie jest dziecinnie prosty. Sprawdź jak je zrobić

Inne desery z PRL-u - co było popularne?

Oczywiście nie brakowało również innych smakołyków w tamtych czasach. Najczęściej sięgano po takie desery, jak:

  • Ciasto kryształek,
  • Metrowiec,
  • Blok czekoladowy,
  • Murzynek,
  • Fale Dunaju,
  • Ciastka orzeszki,
  • Ciastka ziemniaczki.

Mniej wymagającą słodyczą, był także słynny wtedy przysmak, czyli chleb z cukrem. Posmarowane masłem lub margaryną kromki smażyło się na patelni, a jak się zarumieniły, posypywano je solidną porcją cukru. Wszystkie te ciasta i desery z PRL są wspomnieniem smaków dzieciństwa dla wielu osób i często powracają one w postaci ulepszonych przepisów.

Zobacz też:

​Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Brzmi absurdalnie, smakuje genialnie

Taki chłodnik robi Robert Makłowicz. Składniki zaskakują, lecz smak zachwyca

Te odmiany lawendy są jadalne. Przygotujesz z nich wiele pyszności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski