To ciasto jest alternatywą dla kremówki, a przepis na nie jest dziecinnie prosty. Sprawdź jak je zrobić
Wiele osób pomimo tego, że lubi kremówkę, rzadko przygotowuje ją w swoim domu ze względu na to, że jest to czasochłonny oraz niezbyt łatwy proces. Jednak istnieje alternatywa, która pozwoli w prosty i stosunkowo szybki sposób przygotować nam smaczny deser, przypominający kremówkę. Sprawdź, jak zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia.
Czasem potrzebujemy przepisu na ciasto, które zawsze wychodzi i nie potrzeba do niego zbyt wielu składników. W dodatku zależy nam na smaku, który zachwyci naszych gości. Z pomocą przychodzi tu niezwykle smaczne ciasto budyniowe, które przygotujemy bez pieczenia.
Kremówka to ciasto lubiane przez wiele osób, jednak wymaga ono spędzenia w kuchni sporo czasu oraz ciężko jest je przygotować osobie mało doświadczonej.
Wobec tego warto znaleźć szybką i prostą alternatywę, która również zachwyci naszych gości. Możemy więc przygotować pyszne ciasto budyniowe, do którego potrzebujemy zaledwie czterech składników. Co więcej, ten deser dorównuje swoim smakiem nawet kremówce i nie musimy go piec.
Tak jak wspominaliśmy, jest to ciasto, które nie tylko przygotujemy bez pieczenia, ale i będziemy do niego potrzebowali zaledwie czterech rzeczy, z których stworzymy wspaniały deser. Oto składniki niezbędne do przygotowania ciasta budyniowego:
- 20 sztuk średnich herbatników,
- 500 ml mleka 2% lub 3,2%,
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem,
- 50 g masła lub margaryny.
Oprócz tego możemy opcjonalnie dodać świeże maliny i borówki lub cukier puder, aby podbić smak potrawy i wzbogacić jej wygląd. Jednak i bez tych składników, ciasto będzie bardzo smaczne.
Czytaj również: Wystarczy połączyć jabłka z tą masą. Jabłecznik wyjdzie obłędny
Przygotowanie ciasta budyniowego bez pieczenia również nie jest skomplikowane. Proces zrobienia go jest tak prosty, że poradziłoby sobie z nim nawet dziecko. Oto co musimy zrobić krok po kroku, aby uzyskać ten smaczny i łatwy deser:
- Do garnka wlewamy 350 ml mleka i zagotowujemy je.
- Pozostałe 150 ml zimnego mleka wlewamy do szklanki, do której dodajemy także budyń i dokładnie mieszamy całość.
- Kiedy mleko w garnku zacznie się już gotować, wlewamy do niego masę budyniową i wyłączamy kuchenkę.
- Całość dokładnie mieszamy, aby nie powstawały grudki.
- Masę odstawiamy, aby ostygła, a następnie miksujemy ją z masłem.
- Na dnie blachy wykładamy połowę herbatników i nakładamy na nie warstwę masy budyniowej, a na koniec kolejną warstwę herbatników. Ewentualnie możemy dodać jeszcze jedną warstwę masy budyniowej na wierzch i ozdobić ją owocami.
- Ciasto wstawiamy na minimum godzinę do lodówki i po upływie tego czasu, smaczny deser jest już gotowy do podania.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki