To ciasto jest alternatywą dla kremówki, a przepis na nie jest dziecinnie prosty. Sprawdź jak je zrobić
Wiele osób pomimo tego, że lubi kremówkę, rzadko przygotowuje ją w swoim domu ze względu na to, że jest to czasochłonny oraz niezbyt łatwy proces. Jednak istnieje alternatywa, która pozwoli w prosty i stosunkowo szybki sposób przygotować nam smaczny deser, przypominający kremówkę. Sprawdź, jak zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia.
Czasem potrzebujemy przepisu na ciasto, które zawsze wychodzi i nie potrzeba do niego zbyt wielu składników. W dodatku zależy nam na smaku, który zachwyci naszych gości. Z pomocą przychodzi tu niezwykle smaczne ciasto budyniowe, które przygotujemy bez pieczenia.
Kremówka to ciasto lubiane przez wiele osób, jednak wymaga ono spędzenia w kuchni sporo czasu oraz ciężko jest je przygotować osobie mało doświadczonej.
Wobec tego warto znaleźć szybką i prostą alternatywę, która również zachwyci naszych gości. Możemy więc przygotować pyszne ciasto budyniowe, do którego potrzebujemy zaledwie czterech składników. Co więcej, ten deser dorównuje swoim smakiem nawet kremówce i nie musimy go piec.
Tak jak wspominaliśmy, jest to ciasto, które nie tylko przygotujemy bez pieczenia, ale i będziemy do niego potrzebowali zaledwie czterech rzeczy, z których stworzymy wspaniały deser. Oto składniki niezbędne do przygotowania ciasta budyniowego:
- 20 sztuk średnich herbatników,
- 500 ml mleka 2% lub 3,2%,
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem,
- 50 g masła lub margaryny.
Oprócz tego możemy opcjonalnie dodać świeże maliny i borówki lub cukier puder, aby podbić smak potrawy i wzbogacić jej wygląd. Jednak i bez tych składników, ciasto będzie bardzo smaczne.
Czytaj również: Wystarczy połączyć jabłka z tą masą. Jabłecznik wyjdzie obłędny
Przygotowanie ciasta budyniowego bez pieczenia również nie jest skomplikowane. Proces zrobienia go jest tak prosty, że poradziłoby sobie z nim nawet dziecko. Oto co musimy zrobić krok po kroku, aby uzyskać ten smaczny i łatwy deser:
- Do garnka wlewamy 350 ml mleka i zagotowujemy je.
- Pozostałe 150 ml zimnego mleka wlewamy do szklanki, do której dodajemy także budyń i dokładnie mieszamy całość.
- Kiedy mleko w garnku zacznie się już gotować, wlewamy do niego masę budyniową i wyłączamy kuchenkę.
- Całość dokładnie mieszamy, aby nie powstawały grudki.
- Masę odstawiamy, aby ostygła, a następnie miksujemy ją z masłem.
- Na dnie blachy wykładamy połowę herbatników i nakładamy na nie warstwę masy budyniowej, a na koniec kolejną warstwę herbatników. Ewentualnie możemy dodać jeszcze jedną warstwę masy budyniowej na wierzch i ozdobić ją owocami.
- Ciasto wstawiamy na minimum godzinę do lodówki i po upływie tego czasu, smaczny deser jest już gotowy do podania.
Zobacz też:
Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie