Reklama
Reklama

Wystarczy połączyć jabłka z tą masą. Jabłecznik wyjdzie obłędny

Jabłka to nie tylko najczęściej spożywane owoce w Polsce, ale także produkty, które głównie kojarzą się obcokrajowcom z naszym krajem. Możemy z nich przygotować wiele dań, choć najpyszniejsze są ciasta. Poznaj przepis na jabłecznik z masą budyniową, który będzie hitem w polskich kuchniach tej jesieni.

Wykorzystanie jabłek w kuchni to nie tylko gwarancja świetnego smaku i aromatu. Te owoce mają wiele właściwości zdrowotnych — są przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.

Jakie składniki są potrzebne do jabłecznika z budyniem?

Do przygotowania najpyszniejszego jabłecznika z budyniem potrzebnych będzie:

  • 1,5 kg jabłek (ok. 6 dużych sztuk)
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 125 ml mleka (½ szklanki)
  • 120 g masła oraz do wysmarowania blachy
  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta do posypania blaszki

Mleko i jaja wyjmij z lodówki minimum pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, żeby miały temperaturę pokojową. Masło rozpuść w rondelku i lekko wystudź.

Jabłecznik z budyniem — sposób przygotowania

Jabłka umyj, osusz i obierz ze skórki. Pokrój je w dość sporą kostkę, wrzucić do miski i zasyp cukrem. Do jabłek dodaj przyprawy — cynamon, gałkę muszkatołową i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

W drugiej misce umieść przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia, a także budyń. Do sypki składników dodaj roztopione masło, a także jaja i mleko. Przy użyciu miksera połącz składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęsta — dodaj trochę więcej mleka.

Do formy z masłem i bułką tartą wrzuć pokrojone i obsypane cukrem jabłka. Owoce zalej masą budyniową. Ciasto lekko wymieszaj, by jabłka były całe oblepione. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Jabłecznik z budyniem najlepiej podawaj ciepły z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Z jakich jabłek zrobić jabłecznik?

Wybór jabłek do jabłecznika zależy przede wszystkim od... twoich upodobań smakowych. Jeśli wolisz słodkie owoce w cieście, wybierz papierówkę (krucha i delikatna), ligola (nadają korzenny posmak), championa (soczyste i aromatyczne) lub lobo (soczyste i kruche). Dla koneserów równowagi smaku poprzez dodanie kwaśnych owoców najlepiej sprawdzą się jabłka odmian antonówka oraz szara reneta. Zwróć również uwagę na jakość owoców — wybieraj te twarde i bez stłuczeń. Dzięki temu masz pewność, że jabłecznik z budyniem za każdym razem wyjdzie idealny.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy | owoce