Wystarczy połączyć jabłka z tą masą. Jabłecznik wyjdzie obłędny
Jabłka to nie tylko najczęściej spożywane owoce w Polsce, ale także produkty, które głównie kojarzą się obcokrajowcom z naszym krajem. Możemy z nich przygotować wiele dań, choć najpyszniejsze są ciasta. Poznaj przepis na jabłecznik z masą budyniową, który będzie hitem w polskich kuchniach tej jesieni.
Wykorzystanie jabłek w kuchni to nie tylko gwarancja świetnego smaku i aromatu. Te owoce mają wiele właściwości zdrowotnych — są przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.
Do przygotowania najpyszniejszego jabłecznika z budyniem potrzebnych będzie:
- 1,5 kg jabłek (ok. 6 dużych sztuk)
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 125 ml mleka (½ szklanki)
- 120 g masła oraz do wysmarowania blachy
- 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- bułka tarta do posypania blaszki
Mleko i jaja wyjmij z lodówki minimum pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, żeby miały temperaturę pokojową. Masło rozpuść w rondelku i lekko wystudź.
Jabłka umyj, osusz i obierz ze skórki. Pokrój je w dość sporą kostkę, wrzucić do miski i zasyp cukrem. Do jabłek dodaj przyprawy — cynamon, gałkę muszkatołową i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
W drugiej misce umieść przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia, a także budyń. Do sypki składników dodaj roztopione masło, a także jaja i mleko. Przy użyciu miksera połącz składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęsta — dodaj trochę więcej mleka.
Do formy z masłem i bułką tartą wrzuć pokrojone i obsypane cukrem jabłka. Owoce zalej masą budyniową. Ciasto lekko wymieszaj, by jabłka były całe oblepione. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Jabłecznik z budyniem najlepiej podawaj ciepły z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Wybór jabłek do jabłecznika zależy przede wszystkim od... twoich upodobań smakowych. Jeśli wolisz słodkie owoce w cieście, wybierz papierówkę (krucha i delikatna), ligola (nadają korzenny posmak), championa (soczyste i aromatyczne) lub lobo (soczyste i kruche). Dla koneserów równowagi smaku poprzez dodanie kwaśnych owoców najlepiej sprawdzą się jabłka odmian antonówka oraz szara reneta. Zwróć również uwagę na jakość owoców — wybieraj te twarde i bez stłuczeń. Dzięki temu masz pewność, że jabłecznik z budyniem za każdym razem wyjdzie idealny.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków