Reklama
Reklama

Przepis na delikatne i proste ciasto ptasie mleczko z galaretką

Delikatne, słodkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Ciasto ptasie mleczko z galaretką sprawdzi się zarówno jako dodatek do codziennej kawy, jak i król wieczoru podczas imprezy. Sprawdź, jak przygotować idealne ciasto ptasie mleczko z galaretką.

Ptasie mleczko z galaretką — składniki

Do przygotowania ciastka ptasie mleczko z galaretką potrzebne będą następujące składniki:

  • 10 surowych białek
  • 275 g drobnego cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 krople aromatu śmietankowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 ml wrzątku
  • 3 galaretki truskawkowej

Dodatkowo do wykonania przepisu potrzebna będzie foremka o wymiarach 39 × 34 cm oraz papier do pieczenia. Równie dobrze można użyć tortownicy o średnicy 28 cm, jeśli chcemy uzyskać ciasto w kształcie koła.

Wielkość blaszki można zmieniać i dopasowywać do swoich potrzeb. Jeśli wybierzemy mniejszą, nasze ptasie mleczko będzie wyższe. W przypadku wyboru większej — ciasto będzie bardziej przypominało małe, klasyczne ptasie mleczko.

Jak przygotować ptasie mleczko z galaretką?

Pierwszym krokiem będzie przygotowanie żelatyny i galaretki. Dwie łyżki żelatyny dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli chodzi o galaretkę, możliwe są dwie opcje — wylanie warstwy na wierzchu ciasta lub włożenie małych kawałków w jego środek. W obu przypadkach rozpuszczamy ją w ⅔ ilości wody podanej na opakowaniu.

Gdy chcemy stworzyć warstwę na wierzchu ptasiego mleczka, wystarczy galaretkę wystudzić w temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy umieścić ją w środku ciasta, przygotowaną galaretkę wylewamy do dużego, płaskiego naczynia i odstawiamy do lodówki aż do ścięcia. Następnie kroimy galaretkę na małe kwadraciki.

Kolejnym krokiem jest sparzenie jajek i oddzielenie białek o żółtek. W wysokiej misce ubijamy białka przez 2-3 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera. Po ubiciu piany zaczynamy dodawać stopniowo cukier — po jednej łyżce. Miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodajemy aromat śmietankowy i sok z cytryny.

Ostatnim krokiem jest dodanie rozpuszczonej żelatyny do ubitych białek. Niezwykle ważne jest, by miała ona temperaturę pokojową. W innym przypadku może dojść do zważenia masy białkowej. Po dodaniu żelatyny całość miksujemy na najniższych obrotach przez kilka chwil. Jeśli wykorzystujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, w tym momencie należy dodać ją do masy i wymieszać, najlepiej łyżką silikonową.

Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ciasto ptasie mleczko należy chłodzić przez minimum dwie godziny. Jeśli chcemy wylać galaretkę na jego wierzch, to po stężeniu delikatnie wylewamy płynną galaretkę w temperaturze pokojowej. Najlepiej zrobić to z wykorzystaniem łyżki i odstawić ptasie mleczko do lodówki do czasu stężenia galaretki.

Zobacz także:

Truskawki w nowej odsłonie. Sprawdź nasze przepisy na desery z truskawek

Kartoflanka z ciecierzycy jest idealna na każdą porę roku. Poznaj najlepszy przepis

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta