Reklama
Reklama

Kartoflanka z ciecierzycy jest idealna na każdą porę roku. Poznaj najlepszy przepis

Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana, to idealny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Z dodatkiem ciecierzycy jest jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Dzięki niej znacznie zwiększymy zawartość białka w naszym daniu. Oto przepis na wyborną kartoflankę z ciecierzycy.

Przepis na kartoflankę z ciecierzycy można zrealizować na dwa sposoby — krótszy i dłuższy. Dłuższy zakłada wykorzystanie suchej ciecierzycy, którą trzeba namoczyć i ugotować. W szybszej wersji możemy kupić już ugotowaną cieciorkę.

Zupa ziemniaczana jest smaczna i pożywna, natomiast dodatek ciecierzycy to prawdziwa bomba witaminowa. Cieciorka zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo czy wapń. Ponadto jest źródłem węglowodanów złożonych. 

Kartoflanka z ciecierzycy — składniki

Do przygotowania 1,5 litra kartoflanki z ciecierzycy potrzebne będą następujące składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100 g żeberek wieprzowych
  • 100 g kiełbasy śląskiej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki śmietana 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sos sojowy
  • sól, pieprz

Z podanych składników powinniśmy przygotować około 4 porcje zupy kartoflanej z ciecierzycy.

Jak przygotować kartoflankę z ciecierzycy?

Przygotowanie kartoflanki z ciecierzycą rozpoczynamy dzień wcześniej, przed jej planowanym gotowaniem. Ciecierzycę  zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wylewamy wodę z ciecierzycy, zalewamy ją świeżą i gotujemy pod przykryciem przez 90 minut.

Do garnka wkładamy żeberka, zalewamy litrem wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli. Mięso gotujemy przez około 20 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na oleju. Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Kroimy kiełbasę. Dodajemy całość do wywaru wraz z kiełbasą.

Warzywa gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy ciecierzycę. Mąkę rumienimy na suchej patelni, a następnie studzimy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy zasmażkę do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku wedle uznania sosem sojowym i pieprzem. Po przełożeniu do talerzy posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa