Kartoflanka z ciecierzycy jest idealna na każdą porę roku. Poznaj najlepszy przepis
Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana, to idealny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Z dodatkiem ciecierzycy jest jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Dzięki niej znacznie zwiększymy zawartość białka w naszym daniu. Oto przepis na wyborną kartoflankę z ciecierzycy.
Przepis na kartoflankę z ciecierzycy można zrealizować na dwa sposoby — krótszy i dłuższy. Dłuższy zakłada wykorzystanie suchej ciecierzycy, którą trzeba namoczyć i ugotować. W szybszej wersji możemy kupić już ugotowaną cieciorkę.
Zupa ziemniaczana jest smaczna i pożywna, natomiast dodatek ciecierzycy to prawdziwa bomba witaminowa. Cieciorka zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo czy wapń. Ponadto jest źródłem węglowodanów złożonych.
Do przygotowania 1,5 litra kartoflanki z ciecierzycy potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 g żeberek wieprzowych
- 100 g kiełbasy śląskiej
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki śmietana 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sos sojowy
- sól, pieprz
Z podanych składników powinniśmy przygotować około 4 porcje zupy kartoflanej z ciecierzycy.
Przygotowanie kartoflanki z ciecierzycą rozpoczynamy dzień wcześniej, przed jej planowanym gotowaniem. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wylewamy wodę z ciecierzycy, zalewamy ją świeżą i gotujemy pod przykryciem przez 90 minut.
Do garnka wkładamy żeberka, zalewamy litrem wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli. Mięso gotujemy przez około 20 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na oleju. Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Kroimy kiełbasę. Dodajemy całość do wywaru wraz z kiełbasą.
Warzywa gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy ciecierzycę. Mąkę rumienimy na suchej patelni, a następnie studzimy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy zasmażkę do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku wedle uznania sosem sojowym i pieprzem. Po przełożeniu do talerzy posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Zobacz też:
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!