Reklama
Reklama

Ten deser był hitem PRL-u. Moja babcia robi go do dziś i zachwyca wszystkich gości

Niektóre desery jedliśmy, kiedy byliśmy dziećmi, dlatego na zawsze będą kojarzyć nam się z czasami dzieciństwa. Moja babcia do dziś robi zapomniany krem sułtański, który zawsze zachwyca wszystkich gości. Nie spotkasz go w kawiarniach, dlatego warto zrobić go samodzielnie w domu, aby przypomnieć sobie ten wyjątkowy smak. Sprawdź prosty przepis.

Krem sułtański był jednym z najpopularniejszych deserów w epoce Edwarda Gierka. Jego nazwa pochodzi od rodzynek sułtańskich, będących jednym ze składników tego deseru.PRL-u jadł go niemal każdy, zachwycając się słodką, bitą śmietaną, której smak przełamywały słodko-kwaśne rodzynki. 

Składniki na krem sułtański. Rodzynki mają znaczenie

Do przygotowania kremu sułtańskiego powinniśmy użyć rodzynek zalanych rumem. Możemy także zastąpić je bezalkoholowym płynem, jakim jest woda z sokiem z cytryny. Będzie to idealna opcja deseru dla dzieci. 

Jakich dokładnie składników potrzebujemy? Oto lista:

  • 0,5 l śmietany 30%;
  • 60 g rodzynek;
  • 80 ml rumu lub wody z sokiem z cytryny;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżki kakao. 

Deser można dowolnie dekorować. Polecamy użycie pokruszonych bez i wisienek koktajlowych. 

Jak zrobić krem sułtański? Prosty przepis

Na początek należy odpowiednio przygotować rodzynki. Zalewamy zatem te suszone owoce rumem lub wodą z sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia śmietanę ubijamy w misce z cukrem pudrem, do uzyskania sztywnej masy. Przekładamy 1/3 zawartości do drugiej miski i mieszamy ją z kakao

W kolejnym kroku bite śmietany przekładamy do osobnych rękawów cukierniczych. Na dno wysokiej szklanki wrzucamy trochę namoczonych rodzynek, a na nie białą, bitą śmietanę, tak do 2/5 wysokości naczynia. Ne jej wierzch znowu kładziemy rodzynki i tym razem przykrywamy je ciemną, bitą śmietaną. Ponownie dajemy suszone owoce. 

Na koniec dekorujemy krem sułtański kleksem z białej, bitej śmietany. Na jego czubku kładziemy wisienkę koktajlową. Dorzucamy także pokruszone bezy. Ten prosty deser zachwyci każde podniebienie. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski