Ten deser był hitem PRL-u. Moja babcia robi go do dziś i zachwyca wszystkich gości
Niektóre desery jedliśmy, kiedy byliśmy dziećmi, dlatego na zawsze będą kojarzyć nam się z czasami dzieciństwa. Moja babcia do dziś robi zapomniany krem sułtański, który zawsze zachwyca wszystkich gości. Nie spotkasz go w kawiarniach, dlatego warto zrobić go samodzielnie w domu, aby przypomnieć sobie ten wyjątkowy smak. Sprawdź prosty przepis.
Krem sułtański był jednym z najpopularniejszych deserów w epoce Edwarda Gierka. Jego nazwa pochodzi od rodzynek sułtańskich, będących jednym ze składników tego deseru. W PRL-u jadł go niemal każdy, zachwycając się słodką, bitą śmietaną, której smak przełamywały słodko-kwaśne rodzynki.
Do przygotowania kremu sułtańskiego powinniśmy użyć rodzynek zalanych rumem. Możemy także zastąpić je bezalkoholowym płynem, jakim jest woda z sokiem z cytryny. Będzie to idealna opcja deseru dla dzieci.
Jakich dokładnie składników potrzebujemy? Oto lista:
- 0,5 l śmietany 30%;
- 60 g rodzynek;
- 80 ml rumu lub wody z sokiem z cytryny;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 2 łyżki kakao.
Deser można dowolnie dekorować. Polecamy użycie pokruszonych bez i wisienek koktajlowych.
Na początek należy odpowiednio przygotować rodzynki. Zalewamy zatem te suszone owoce rumem lub wodą z sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia śmietanę ubijamy w misce z cukrem pudrem, do uzyskania sztywnej masy. Przekładamy 1/3 zawartości do drugiej miski i mieszamy ją z kakao.
W kolejnym kroku bite śmietany przekładamy do osobnych rękawów cukierniczych. Na dno wysokiej szklanki wrzucamy trochę namoczonych rodzynek, a na nie białą, bitą śmietanę, tak do 2/5 wysokości naczynia. Ne jej wierzch znowu kładziemy rodzynki i tym razem przykrywamy je ciemną, bitą śmietaną. Ponownie dajemy suszone owoce.
Na koniec dekorujemy krem sułtański kleksem z białej, bitej śmietany. Na jego czubku kładziemy wisienkę koktajlową. Dorzucamy także pokruszone bezy. Ten prosty deser zachwyci każde podniebienie.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki