Reklama
Reklama

Jaglane fit brownie można jeść nawet na diecie. Banalnie prosty przepis i obłędny smak

Jesteś na diecie odchudzającej? Szukasz prostego przepisu na lekkie i zdrowe fit ciasto? Sprawdź, jak przygotować brownie z kaszy jaglanej, które nie tylko jest mało kaloryczne, ale również bardzo smaczne. Zrobisz je z łatwo dostępnych składników, bez dużego nakładu pracy.

Składniki potrzebne do jaglanego fit brownie

Składniki na jaglane fit brownie kupisz w każdym sklepie, niezależnie od pory roku. Być może masz je w swojej kuchni. Wszystkie produkty są zdrowe i bogate w cenne minerały, witaminy i składniki odżywcze

Jakich zatem składników potrzebujemy do jaglanego fit brownie? Oto lista:

  • 150 g kaszy jaglanej;
  • 3 dojrzałe banany;
  • 50 ml mleka;
  • 50 g gorzkiej czekolady;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika;
  • szczypta soli.

Prosty przepis na jaglane fit brownie

Przygotowanie jaglanego fit brownie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, przepis jest prosty, a jego wykonanie zajmuje zaledwie godzinę. Od czego zatem zaczynamy?

Na początek gotujemy kaszę jaglaną ze szczyptą soli według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dosypujemy do niej kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Dodajemy także pokruszoną czekoladę i mieszamy wszystko do momentu jej rozpuszczenia i połączenia składników. 

W kolejnym kroku blendujemy banany na puree, a następnie dodajemy jajka i masę czekoladową. Całość miksujemy, aż ciasto będzie gładkie bez grudek. 

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównując wierzch. Pieczemy je w 170 stopniach przez około 40 minut

Jak podawać jaglane fit brownie?

Jaglane fit brownie to ciasto rozpływające się w ustach, które zadowoli niejedno podniebienie. Można serwować je na różne okazje. Polecamy ten fit deser szczególnie osobom stawiającym na zdrowe odżywiane, a także tym będącym na diecie. 

Gdy upieczemy jaglane fit brownie, to na koniec możemy oprószyć je cukrem pudrem lub skroplić polewą czekoladową. Wspaniale smakuje również z orzechami, migdałami lub z owocami. 

Zobacz też:

​Moja babcia dodaje ten składnik do dżemu truskawkowego. Cała rodzina prosi o przepis

Ta sałatka doskonale wpływa na cerę. Koreanki jedzą ją na potęgę

​Zblenduj i włóż do zamrażarki. Obiady będą smaczniejsze i zdrowsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta