Reklama
Reklama

Wystarczy jedna łyżeczka, by beza wyszła chrupiąca z wierzchu i rozpływała się w ustach

Beza to znakomity deser, który zdobył serca wielu osób. Jednak często od samodzielnego przygotowywania jej odstrasza nas to, że po wyjęciu z piekarnika beza opada i nie wygląda już tak efektownie, jak zakładaliśmy. Na szczęście istnieje prosty trik, który pomoże nam temu zaradzić. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjną bezę.

Bezy są zmorą wielu osób, które próbują przygotować ten deser samodzielnie w domu. Istnieje jednak sposób, aby wychodziły one zawsze idealnie i zachwycały nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Wystarczy, że dosypiemy łyżeczkę popularnego produktu. Podpowiadamy, jak zrobić smaczną i okazałą bezę.

Jak przygotować pyszną bezę? Ta metoda jest prosta i niezawodna

Istnieje kilka metod przygotowywania pysznego deseru, jakim jest przypominająca chmurkę beza. Jedną z nich jest francuski sposób, który równocześnie jest najpopularniejszy i najłatwiejszy.

Przepis ten polega na ubijaniu białek z cukrem, więc składa się z zaledwie dwóch składników. Do przygotowania deseru za pomocą tej metody będziemy więc potrzebowali jedynie 4 białek jaj w temperaturze pokojowej oraz 220 g cukru. Następnie przystępujemy do robienia naszej bezy, wykonując poniższe czynności krok po kroku:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Równocześnie dwie blaszki do pieczenia wykładamy nieprzywierającym papierem.
  2. Ubijamy białka jaj za pomocą miksera na średnich obrotach do momentu, aż się całkiem rozbiją i spienią. Sygnałem, że białka są gotowe, będą tworzące się miękkie szczyty.
  3. Stopniowo dodajemy cukier, dobrze ubijając całość pomiędzy każdą kolejną łyżką cukru, aż całkowicie się on rozpuści.
  4. Po dodaniu całego cukru dalej ubijamy masę, jednak już na wysokich obrotach, robiąc przez następne 3 minuty.
  5. Za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy bezę na wyłożone papierem blaszki i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 90 stopni Celsjusza.
  6. Pieczemy nasze bezy przez półtorej godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim deser do momentu, aż całkowicie wystygnie.

Czytaj również: Twarogowe bułeczki bez drożdży. Idealne na niedzielne śniadanie

O czym pamiętać, by beza nie opadła po upieczeniu? Ten trik znacznie to ułatwi

Częstym problemem podczas przygotowywania bezy jest to, że po upieczeniu zaczyna ona opadać i nie wygląda już tak efektownie. Na szczęście możemy temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Okazuje się, że wystarczy podczas dosypywania cukru do białek dodać jedną łyżeczkę octu lub soku z cytryny. Sprawi to, że cukier łatwiej się rozpuści, a piana lepiej ubije.

Zaleca się także, aby pod koniec ubijania masy dodać jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, która przyczyni się do tego, że nasza piana będzie sztywniejsza. Jeśli dodatkowo chcemy zadbać o idealny kolor naszej bezy, to powinniśmy suszyć ją w maksymalnie 100 stopniach Celsjusza. Dzięki temu cukier nie będzie miał możliwości karmelizacji.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski