Reklama
Reklama

Dodaj ten składnik do racuchów, a będą lekkie i puszyste jak obłoczek. Cała rodzina je pokocha

Idealne racuchy są puchate, lekkie i mięciutkie. Po usmażeniu ciasto zawsze ci opada i nie wiesz co z tym zrobić? Wystarczy, że dodasz jeden tajemniczy składnik do swojego ulubionego przepisu. Wszystkich zaskoczysz, jak bardzo puszyste są twoje racuchy.

Racuchy są chętnie jedzone przez młodszych i starszych o każdej porze. Nikt nie pogardzi nimi na śniadanie, lunch, obiad, deser czy nawet kolację. Są słodkie i lekkie, to będą też idealną przekąską między posiłkami.

Najlepiej jednak racuchy smakują, gdy są naprawdę puszyste. Nie zawsze ten efekt jest łatwo osiągnąć. Dodaj ten szczególny składnik do pozostałych produktów, a ciasto zawsze będzie idealnie wyrośnięte.

Składniki na puszyste racuchy

Nadasz swoim racuchom niebywałą puszystości, jeśli dodasz do nich kefiru. To prosty składnik, który znajdziesz w każdym sklepie. Nie tylko znacząco spulchni ciasto, ale też nada mu wyjątkowy smak. Wszystko, czego będzie potrzebować, żeby przyrządzić takie racuchy to:

  • 300 g mąki
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 20 g cukru
  • 200 g kefiru
  • 1 jajko
  • szczypta soli.

Czytaj także: Szybkie i zdrowe placuszki, idealne na śniadanie. Wystarczą 4 składniki

Krok 1

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj szczyptę soli. Do tych składników dolej kefir, wsyp cukier i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Masę zacznij delikatnie zagniatać. Po chwili powinna osiągnąć jednolitą konsystencję. Tak przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem z bawełnianej ścierki na około 25 minut.

Krok 3

Ciasto na racuchy wyłóż na stolnicę. Rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Z placka zacznij wycinać racuchy za pomocą okrągłej szklanki.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, placuszki smaż z obu stron do zarumienienia. Po wszystkim wyłóż je na ręcznik papierowy, który odsączy z ciasta nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Gotowe puszyste racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem, ulubionym dżemem lub owocami.

Zobacz też:

​Nietypowe tiramisu na gorące dni. Ten przepis kochają Włosi

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski