Szybkie i zdrowe placuszki, idealne na śniadanie. Wystarczą 4 składniki
Chcesz, aby twoje śniadanie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe? Sprawdź przepis na placki twarogowe, które mogą być alternatywą dla tradycyjnych polskich racuchów lub amerykańskich pancakes. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i dodają energii na cały dzień.
Placki twarogowe są szczególnie polecane osobom preferującym słodkie śniadania. Dzięki dodatkowi twarogu mają dużą ilość białka. Warto jeść je z owocami, oprószone cukrem pudrem. Te szybkie i zdrowe placuszki to sposób na idealny start dnia.
Placki twarogowe są dedykowane osobom, które nie mają czasu na przygotowywanie czasochłonnych śniadań. Robi się je szybko, na długo zaspokajają apetyt, dając uczucie sytości. Poza tym pobudzają do działania.
Możemy jeść je na ciepło, zaraz po przygotowaniu, choć smakują dobrze nawet na zimno. Właśnie dlatego warto wziąć te placuszki do pracy na drugie śniadanie. Mogą być także słodką i zdrową przekąską między posiłkami.
Placki twarogowe najlepiej smakują z owocami, jednak można posmarować je konfiturą, jogurtem naturalnym, masłem orzechowym czy miodem. Będą mniej dietetyczne z dodatkiem bitej śmietany i czekolady. Do oprószenia używamy cukru pudru lub cynamonu, wedle uznania.
Placki twarogowe smażymy na oleju, a do ich przygotowania potrzebujemy 4 składników, które zazwyczaj każdy ma w kuchni. Oto lista:
- 250 g twarogu;
- 3 jajka;
- 1 szklanka mąki;
- 2 szklanki kefiru.
Na początek należy rozgnieść twaróg w misce za pomocą widelca. Następnie musimy oddzielić żółtka od białek i dodać je do sera, a następnie wymieszać.
W kolejnym kroku do miski wsypujemy mąkę, dolewamy kefir i twaróg z żółtkami. Całość miksujemy. Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę.
Pianę z białek dodajemy do masy serowej, dzięki czemu placki twarogowe będą puszyste. Na koniec smażymy małe porcje ciasta na patelni, z jednej i drugiej strony, do momentu zarumienienia. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia