Reklama
Reklama

​Wystarczy cukinia i twaróg. Szybki obiad dla całej rodziny

Lato to specyficzny czas w kuchni. Z jednej strony dostępność świeżych i lokalnych produktów zachęca do gotowania. Jednak temperatury za oknem skutecznie odstraszają od długiego stania nad kuchenką. Mamy dla was alternatywę na bazie cukinii i twarogu — pyszną, zdrową i szybką.

Cukinia to po włosku mała dynia. I coś w tym jest. To zielone warzywo nie tylko jest smaczne, ale także niskokaloryczne i lekkostrawne. Musisz wypróbować cukinię w swojej kuchni.

Co potrzebujesz na szybki obiad dla całej rodziny?

Przygotowanie makaronu z cukinią i twarogiem zajmie ci dosłownie chwilę. Ledwo rodzina zdąży rozsiąść się przy stole, a już na ich talerzach pojawi się pyszny obiad. Do jego przygotowania potrzebne będzie:

  • 400 g makaronu tagliatelle,
  • ok. 1 kg cukinii,
  • 2 opakowania serka śmietankowego (np. Piątnica czy Philadelphia),
  • sok z jednej cytryny,
  • garść świeżej bazylii,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • parmezan, pieprz, sól.

Jak widać, składniki są proste i dzięki temu dostępne w praktycznie każdym sklepie. Nawet jeśli wpadniemy na pomysł przygotowania makaronu z cukinią i twarogiem po drodze z pracy, bez trudu po drodze kupimy wszystkie składniki.

Makaron z cukinią i twarogiem — sposób przygotowania

W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron (minimum cztery litry). Po zagotowaniu solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po jego upływie odlewamy około 150 mililitrów "płynnego złota" (czyli wody pozostałej po gotowaniu makaronu), a następnie resztę odcedzamy i odkładamy na bok.

Cukinię myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie ścieramy na największych oczkach tarki. W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię i wlewamy na nią oliwę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy cukinię i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Gdy cukinia zrobi się szklista, dodajemy posiekany czosnek i całość dokładnie mieszamy. W sumie nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut.

Po tym czasie na patelni ląduje posiekana bazylia, sok z cytryny, serek śmietankowy, makaron oraz 150 mililitrów "płynnego złota". Łączymy składniki i całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy na talerze, gdzie dekorujemy danie startym parmezanem. Dla lepszego efektu wizualnego możemy również wykorzystać ser w płatkach. Smacznego!

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL