Wystarczy cukinia i twaróg. Szybki obiad dla całej rodziny
Lato to specyficzny czas w kuchni. Z jednej strony dostępność świeżych i lokalnych produktów zachęca do gotowania. Jednak temperatury za oknem skutecznie odstraszają od długiego stania nad kuchenką. Mamy dla was alternatywę na bazie cukinii i twarogu — pyszną, zdrową i szybką.
Cukinia to po włosku mała dynia. I coś w tym jest. To zielone warzywo nie tylko jest smaczne, ale także niskokaloryczne i lekkostrawne. Musisz wypróbować cukinię w swojej kuchni.
Przygotowanie makaronu z cukinią i twarogiem zajmie ci dosłownie chwilę. Ledwo rodzina zdąży rozsiąść się przy stole, a już na ich talerzach pojawi się pyszny obiad. Do jego przygotowania potrzebne będzie:
- 400 g makaronu tagliatelle,
- ok. 1 kg cukinii,
- 2 opakowania serka śmietankowego (np. Piątnica czy Philadelphia),
- sok z jednej cytryny,
- garść świeżej bazylii,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- parmezan, pieprz, sól.
Jak widać, składniki są proste i dzięki temu dostępne w praktycznie każdym sklepie. Nawet jeśli wpadniemy na pomysł przygotowania makaronu z cukinią i twarogiem po drodze z pracy, bez trudu po drodze kupimy wszystkie składniki.
W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron (minimum cztery litry). Po zagotowaniu solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po jego upływie odlewamy około 150 mililitrów "płynnego złota" (czyli wody pozostałej po gotowaniu makaronu), a następnie resztę odcedzamy i odkładamy na bok.
Cukinię myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie ścieramy na największych oczkach tarki. W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię i wlewamy na nią oliwę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy cukinię i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Gdy cukinia zrobi się szklista, dodajemy posiekany czosnek i całość dokładnie mieszamy. W sumie nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut.
Po tym czasie na patelni ląduje posiekana bazylia, sok z cytryny, serek śmietankowy, makaron oraz 150 mililitrów "płynnego złota". Łączymy składniki i całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy na talerze, gdzie dekorujemy danie startym parmezanem. Dla lepszego efektu wizualnego możemy również wykorzystać ser w płatkach. Smacznego!
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia