Reklama
Reklama

Najlepszy napój dla twojej wątroby. Babcia radzi: pij codziennie jedną szklankę

To, co jemy, w znaczący sposób wpływa na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Różnorodna, zbilansowana dieta sprawia, że organizm funkcjonuje lepiej. Niektóre produkty spożywcze mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Tak jest w przypadku kefiru, czyli sfermentowanego napoju mlecznego znanego od wieków. Dlaczego jest taki zdrowy i kto powinien go pić? Wyjaśniamy.

Ze względu na dużą ilość mikroorganizmów i ich interakcje mikrobiologiczne kefir uważany jest za naturalny probiotyk. Liczne badania udowodniły,  że ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.

Dodatkowo kefir ułatwia trawienie laktozy. Co więcej, w napoju znajduje się też wiele pożytecznych składników odżywczych. Warto wiedzieć, że nazwa kefir pochodzi od tureckiego słowa "keyif", które odnosi się do dobrego samopoczucia po jedzeniu. Jak kefir wpływa na wątrobę i cały organizm?

Jak spożywanie kefiru wpływa na zdrowie wątroby?

Spożywanie kefiru może wspomóc redukcję tłuszczu odkładającego się wokół wątroby. Regularne spożywanie produktu zmniejsza aktywność syntezy tłuszczu, a także wspomaga redukcję trójglicerydów i cholesterolu w wątrobie. 

Wymienione właściwości mogą być przydatne w trakcie zwalczania stanu zapalnego wątroby oraz spowolnienia postępu niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia tego narządu, będącego agresywną formą NAFLD.

Poruszając zagadnienie dotyczące zdrowych właściwości kefiru, nie można też nie wspomnieć o tym, że włączenie napoju do swojej diety, przyczyni się do zwiększenia przeciwutleniaczy w wątrobie. 

Dzięki mnogości antyoksydantów komórki są lepiej chronione przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo wzmożone działanie antyoksydantów w obrębie wątroby przyczynia się do szczelniejszej ochrony przed szkodliwymi substancjami.

Jakie składniki odżywcze znajdują się w kefirze?

Kefir może być produkowany ze sfermentowanego mleka koziego lub krowiego. Proces produkcji polega na dodaniu ziaren kefiru (ziarnistych kolonii drożdży i bakterii kwasu mlekowego) do mleka. Po około 24 godzinach mikroorganizmy z ziaren namnażają się, fermentują cukry w mleku i zamieniają je w kefir.

Kefir jest często porównywany z jogurtem. To dlatego, że smakuje podobnie, ale ma rzadszą konsystencję. Dzieje się tak ze względu na proces przekształcania laktozy z mleka w kwas mlekowy, co nadaje kefirowi charakterystycznej konsystencji.

Warto wiedzieć, co znajduje się w szklance spożywanego kefiru. W napoju będą znajdować się składniki takie jak:

  • białko: 9 gramów,
  • węglowodany: 11,6 gramów,
  • tłuszcz: 2-3 gramy,
  • wapń: 24% dziennego zapotrzebowania,
  • fosfor: 20% dziennego zapotrzebowania,
  • witamina B12: 29 % dziennego zapotrzebowania,
  • ryboflawina: 25% dziennego zapotrzebowania,
  • magnez: 7% dziennego zapotrzebowania,
  • witamina D: 12% dziennego zapotrzebowania.

Kto nie powinien spożywać kefiru?

Kefiru nie powinny spożywać osoby, które cierpią na alergię na białko mleka krowiego lub silną nietolerancję laktozy. Dostępne są i inne, bezmleczne wersje kefiru. Produkuje się go również m.in. z wody kokosowej. Trzeba jednak mieć na uwadze, że takie produkty nie będą miały takich samych właściwości co standardowy kefir.

Zobacz też:

Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie