Reklama
Reklama

Te naleśniki zrobisz z tylko 2 składników. Nie ma w nich kropli mleka, a są mięciutkie jak chmurka

Czy można zrobić naleśniki bez mleka, wody i jajek? Okazuje się, że tak. Przygotujesz miękkie, puszyste i elastyczne placuszki jedynie z dwóch składników. Będą smakować wspaniale nawet bez żadnych dodatków, dlatego zaczniesz je jeść prosto z patelni. To idealna opcja dla osób nietolerujących laktozy.

Nie wszyscy tolerują mleko w diecie, dlatego naleśniki najczęściej przygotowują na wodzie. Placki mogą jednak wyjść znacznie lepsze, jeśli zrobimy je na pewnym zamienniku mleka. Do całości wystarczy dodać mąkę i uzyskamy najlepsze naleśniki pod słońcem. Sprawdź prosty przepis. 

Czym zastąpić mleko w naleśnikach?

Mleko w naleśnikach warto zastąpić napojem roślinnym np. sojowym, migdałowym, kokosowym, ryżowym czy owsianym. Wybór jest naprawdę duży. Co więcej, osoby nietolerujące laktozy mogą używać takich napojów nie tylko do placków, ale nawet do kawy, ponieważ ulegają one spienieniu. 

Jeśli chcesz zjeść naleśniki na słodko, to wówczas użyj do ich przygotowania mleko owsiane, które nie zawiera cukru, a mimo to ma słodki posmak. Podobnie jest z napojem kokosowym i migdałowym. Niektóre z nich zawierają ciekawe dodatki, tj. wanilia, cynamon, orzechy, kakao, słony karmel, co tylko wzbogaca smak placków. 

W wersji wytrawnej naleśników idealnie sprawdzi się mleko sojowe albo ryżowe, ponieważ mają bardziej neutralny smak. Do takiego ciasta polecamy dosypać odrobinę soli. 

Co więcej, napój sojowy zawiera podobną ilość tłuszczu do mleka. Z kolei kokosowy ma go więcej. Właśnie dlatego naleśniki z tymi płynami wychodzą nie tylko smaczniejsze, ale też bardziej elastyczne - nie rwą się w trakcie zwijania.

Przepis na naleśniki bez mleka

Składniki:

  • 2 szklanki napoju roślinnego;
  • 1 i 1/2 mąki pszennej.

Przygotowanie:

Żeby zrobić naleśniki bez mleka, na początek przesiej do miski mąkę pszenną i dolej napój roślinny. Całość zmiksuj, aby uzyskać jednolitą masę. Potem odstaw ją na 15-20 minut, żeby ciasto wyszło bardziej elastyczne i lepiej się smażyło. 

Po kilkunastu minutach zacznij wlewać chochlą ciasto naleśnikowe na patelnię z rozgrzanym olejem. Placki smaż na średnim ogniu do momentu, aż zarumienią się z jednej i drugiej strony. 

Tak jak wspomniano, naleśniki bez mleka możesz jeść solo lub ze słodkimi dodatkami, tj. biały ser, dżem, krem czekoladowy. Te z napojem ryżowym lub sojowym będą wspaniale smakować z mięsnym farszem

Zobacz też:

To ciasto z borówkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Smakuje lepiej niż kiszone ogórki. W tej zalewie to hit domowej spiżarni

Nie przepłacaj. Ten banalny sposób sprawi, że więcej nie kupisz masła klarowanego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy