Reklama
Reklama

Twarogowe bułeczki bez drożdży. Idealne na niedzielne śniadanie

Chcąc zachwycić swoją rodzinną pysznym i pachnącym niedzielnym śniadaniem, możemy przygotować smaczne bułeczki twarogowe, które dadzą nam energię na cały dzień. Co więcej, przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu, a możliwości łączenia ich z innymi produktami jest naprawdę wiele. Sprawdź, jak zrobić pyszne, puszyste bułeczki śniadaniowe.

Proste bułeczki to idealny pomysł na smaczne śniadanie. W dodatku nie tylko sprawdzą się one, jako pierwszy posiłek, ale i przydadzą się jako przekąska na wynos, która pomoże nam zachować energię przez cały dzień. Podpowiadamy, jak zrobić te smaczne bułeczki i z czym je podawać.

Czego potrzebujesz, aby zrobić smaczne śniadanie? Te bułeczki to prawdziwy hit

Do przyrządzenia pysznego śniadania nie potrzebujemy wielu składników. Oprócz tych podanych poniżej możemy ulepszyć smak bułeczek, dodając do nich bakalie czy inne dodatki, które lubimy. Dzięki nim nasz wypiek będzie jeszcze smaczniejszy.

Oto niezbędne składniki do przygotowania bułeczek:

  • 3 jajka,
  • 250 g twarogu,
  • 30 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 250 g mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 40 g mieszanki keksowej,
  • sól,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Czytaj również: Babka ziemniaczana jak u babci na Podlasiu. Przepis od Karola Okrasy

Jak przygotować pyszne śniadaniowe bułeczki? Prosty i szybki przepis

Samo zrobienie naszych bułeczek nie zajmie nam wiele czasu, a w dodatku nie jest to skomplikowane. Wystarczy kilka kroków, a smaczne i pachnące śniadanie dla całej rodziny będzie gotowe.

Na początek 2 jajka, cukier i aromat waniliowy roztrzepujemy w misce do momentu, aż nie powstanie gładka masa jajeczna. Następnie dodajemy do tego twaróg i rozgniatamy go widelcem. Miksujemy całość, dodając równocześnie olej.

Kolejnym krokiem jest wsypanie odrobiny mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość i stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto. Powinno ono wyjść nam lekko kleiste. Następnie dodajemy mieszankę keksową i mieszamy ją, aż równomiernie rozprowadzi się w naszym cieście. Wtedy to możemy podzielić je na 12 części i z każdej z nich uformować kulkę.

Nasze bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po wyjęciu wypieków posypujemy je cukrem pudrem.

Twarogowe bułeczki możemy serwować z różnymi dodatkami. Niektórzy preferują jedzenie ich z dodatkiem kremu czekoladowego lub dżemu. Świetnie będą smakować również posmarowane miodem. Natomiast jeśli nasze bułeczki bierzemy gdzieś na wynos, warto połączyć je z jogurtem oraz owocami.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | śniadanie | przepisy