Zblenduj te warzywa i podaj dzieciom do kanapek. Będą jadły chętnie, jak krem czekoladowy
Trudno uwierzyć, że krem czekoladowy może być jednocześnie smaczny i zdrowy. Co więcej, można go zrobić z kilku warzyw, które dostarczą cennych witamin i składników odżywczych. Ten krem wystarczy przygotować raz, a na stałe pojawi się w jadłospisie dla całej rodziny. Poznaj genialny przepis, dzięki któremu z łatwością wprowadzisz więcej warzyw do codziennych posiłków podawanym dzieciom.
Krem czekoladowy z warzyw? Brzmi dość absurdalnie, ale swoim smakiem zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za taką świeżą porcją witamin. Ta oryginalna pasta to smak porównywalny do najlepszego kremu czekoladowego. Dzieci nawet nie zorientują się, że zajadają się warzywami. Jak więc przygotować odsłonę kremu czekoladowego pełną witamin?
Wiele osób wyjada kremy czekoladowe prosto ze słoika. Zazwyczaj w planie jest zjedzenie jednej łyżeczki, ale słodki smak sprawia, że kończy się nawet na skonsumowaniu połowy opakowania. Nic w tym dziwnego, ponieważ kremy czekoladowe zachwycają swoim smakiem i konsystencją. Są również niezwykle uwielbiane przez dzieci. A jakby tak przygotować zdrowy, a przy tym niezwykle smaczny krem czekoladowy z warzyw?
Zazwyczaj słyszy się o zamiennikach tradycyjnych kremów, które przygotowuje się z awokado czy cukinii. Mało kto jednak słyszał o kremie z wykorzystaniem marchewki i pietruszki. Wbrew pozorom nie przypomina smakiem tradycyjnych past warzywnych, które pasują raczej do wytrawnych potraw. Poprzez odpowiednie dodatki smakiem i wyglądem łudząco przypomina tradycyjne kremy czekoladowe. Z małym wyjątkiem — jest zdecydowanie zdrowszy.
Smakiem zachwyci nawet dzieciaki, które z pewnością będą prosić o dokładkę. To prosty i zarazem skuteczny sposób na to, aby do diety dzieci włączyć jeszcze więcej warzyw, które jak wiadomo, są niezwykłym źródłem wielu witamin i minerałów.
Przeczytaj również: Szybkie i zdrowe placuszki, idealne na śniadanie. Wystarczą 4 składniki
To, co jeszcze bardziej przemawia na korzyść tej pasty z warzyw, to fakt, że jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Potrzebne składniki zazwyczaj można znaleźć w swojej kuchni lub w pobliskim warzywniaku. Gotowa pasta idealnie będzie się nadawać na pyszną, a przede wszystkim zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzi się na śniadanie do kanapki bądź omleta, a także na deser.
Do przygotowania pasty potrzebujesz:
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- Ćwiartka selera
- 2 łyżki miodu
- Łyżka oleju kokosowego
- 5 łyżeczek kakao
- Łyżeczka cynamonu
- Odrobina kardamonu
- Daktyle
Przeczytaj także: Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru. Przepis od Anny Lewandowskiej
Cały proces przygotowania pasty jest prosty, a więc z pewnością przysmak wyjdzie już za pierwszym razem. W pierwszej kolejności obierz warzywa i ugotuj je na parze. W tym czasie zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około 30 minut.
Po przestygnięciu warzyw dodaj do nich olej kokosowy, cynamon oraz kardamon. Co do przypraw możesz ich ilość modyfikować dowolnie według własnych potrzeb. Dorzuć również odsączone z wody daktyle. Całość zblenduj za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Spróbuj i według uznania dosłodź pastę miodem. Całość przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Tak przygotowaną pastę z marchewki i innych warzyw można jeść samodzielnie, na kanapce lub jako dodatek do rozmaitych dań. Sprawdzi się na tostach, jak i omlecie. Może być również składnikiem zdrowego i smacznego deseru. Nadaje się również jako masa do ciast. Taki krem z marchewki z pewnością posmakuje najmłodszym, dzięki czemu z uśmiechem na ustach będą zajadać się warzywami, tylko w nieco innej formie.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki