Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru. Przepis od Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska od lat inspiruje tysiące Polek do zdrowego trybu życia. Robotę robią nie tylko jej popularne treningi, ale także słodycze. Choć są naprawdę pyszne, to zazwyczaj nie zawierają cukru. Teraz, zamiast kupować je w sklepie, możesz je samodzielnie wykonać w domu. Lewandowska podzieliła się przepisem.
Anna Lewandowska od wielu lat pracuje jako trenerka. Zasłynęła między innymi dzięki wypuszczanym do sieci treningom. Promowanie zdrowego stylu życia nie skończyło się jednak na ćwiczeniach. W 2016 roku założyła swoją markę ze zdrową żywnością. Influencerka chciała, żeby jej produkty były alternatywą dla wysoko przetworzonych produktów sklepowych.
W sklepie Anny Lewandowskiej największą furorę robią słodycze. Wypuszczone spod jej logo ciastka, batony czy trufle są pyszne i jednocześnie zdrowe. Tym razem takie pyszności możesz zrobić w swojej kuchni. Sprawdź przepis na ciasteczka owsiane, który udostępniła w internecie.
Do przygotowania owsianych ciastek Anny Lewandowskiej potrzebujesz jedynie 4 produktów. Co ważne, w składzie nie znajdziemy cukru ani niezdrowych tłuszczy. Trenerka stara się dbać o prosty i naturalny skład, nawet gotując dla siebie i rodziny w domu.
Potrzebne składniki to:
- 2 dojrzałe banany;
- 200 g płatków owsianych;
- 3 łyżki pasty migdałowej;
- 3 łyżki migdałów w czekoladzie.
Czytaj także: Te faworki zrobisz bez grama tłuszczu. Wystarczą dwa składniki i cukier do posypania
Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Do niej dodajemy suche płatki owsiane, pastę migdałową i dokładnie mieszamy.
Migdały siekamy i dodajemy je do pozostałych składników. Wszystko ponownie łączymy za pomocą łyżki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy owsianej formujemy kulki i układamy je na blaszce. Każdą z nich delikatnie spłaszczamy dłonią. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na tryb góra-dół. Tam powinny się piec przez około 15 minut.
Po tym czasie ciastka powinny być zarumienione. Jeśli nie, wydłużamy czas pieczenia. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Gdy przestygną, można je dodatkowo polać pastą migdałową.
Zobacz też:
Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój
Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole
Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne