Tych płatków owsianych lepiej unikaj. Wcale nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać
Częstym wyborem śniadaniowym jest owsianka. Oczywiście jest to dobry pomysł, ponieważ płatki owsiane są skarbnicą składników odżywczych dla naszego organizmu. Jednak zanim po nie sięgniemy, warto wiedzieć, który rodzaj najlepiej wybrać, szczególnie gdy na co dzień zwracamy uwagę na indeks glikemiczny. Podpowiadamy, który rodzaj płatków owsianych jest najlepszym, a który najgorszym wyborem.
Płatki owsiane są popularnym składnikiem wielu śniadań. Jednak musimy mieć świadomość, że pomiędzy poszczególnymi rodzajami płatków, występują znaczące różnice, które mogą się odbić na naszym zdrowiu. Sprawdź, które z nich wybrać, aby dostarczyć sobie jak największą liczbę składników odżywczych.
Płatki owsiane to produkt, który bez wątpienia warto włączyć do swojej codziennej diety, ponieważ jest on doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych.
Spożywając płatki owsiane regularnie, dostarczamy naszemu organizmowi duże ilości wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz potasu. Co więcej, płatki obfitują w błonnik, który wpływa między innymi na odpowiednie działanie układu pokarmowego i wspomaga trawienie oraz reguluje pracę jelit.
Dodatkowo płatki owsiane zawierają rozpuszczalne w wodzie beta-glukany, które między innymi oddziałują korzystnie na gospodarkę lipidową i węglowodanową. Wobec tego warto o poranku sięgnąć po ten produkt, ponieważ nie tylko świetnie wpływa na nasze ciało, ale i zapewni nam solidną porcję energii na cały dzień.
Czytaj również: Owsianka to najzdrowsze śniadanie? Tylko, jeśli dobrze ją przyrządzisz
Jednak nie bez znaczenia jest także to, na które płatki owsiane się zdecydujemy. Do wyboru mamy płatki zwykłe, górskie lub błyskawiczne. Różnią się one między sobą pod wieloma względami.
Jedną z podstawowych różnic jest na pewno czas gotowania, ponieważ np. płatki zwykłe wymagają około 10 minut gotowania a płatki górskie od 2 do 5 minut. Natomiast płatki błyskawiczne wystarczy, że zalejemy ciepłym mlekiem i wodą, a będą już gotowe. Mimo tego, że płatki mają odmienny czas gotowania, wszystkie te rodzaje zawierają zbliżoną ilość białka oraz tłuszczów.
Kolejną ważną kwestią jest to, że różni jest proces przygotowywania. Wobec tego, jeżeli zależy nam przede wszystkim na zdrowotnych korzyściach, płynących ze spożywania płatków owsianych, to powinniśmy wybrać te zwykłe. Są one mniej przetworzone, a co za tym idzie, zachowują większą ilość składników odżywczych.
Zobacz także: Nocna owsianka to hit TikToka. Przygotujesz ją w mniej niż 3 minuty
Następnym czynnikiem, który różni te rodzaje płatków oraz wpływa na ich zdrowotność, jest ich indeks glikemiczny.
W przypadku płatków zwykłych po ugotowaniu wynosi 53, natomiast płatki błyskawiczne mają indeks glikemiczny o wartości aż 83. Oznacza to więc, że płatki zwykłe znacznie mniej wpływają na poziom cukru we krwi, co jest istotne dla osób zmagających się z problemami zdrowotnymi, a także dla tych, którzy są na diecie redukcyjnej.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien