To najzdrowsze śniadanie świata. Znaczenie ma jednak sposób, w który je przygotujesz
Wiele osób na śniadanie wybiera owsiankę. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie tylko jest ona smaczna i można przyrządzać ją na wiele sposobów, ale i uznawana jest za niezwykle zdrowy posiłek. Jednak, aby tak było i by owsianka przynosiła korzyści dla naszego organizmu, musimy odpowiednio ją przygotować i unikać dodawania niektórych składników. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać podczas przyrządzania owsianki.
Owsianka jest dobrym wyborem na śniadanie. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości błonnika, który świetnie wpływa na nasz organizm. Jednak specjaliści przestrzegają, aby zachować rozsądek przy dodawaniu do niej składników, ponieważ niektóre z nich mogą zmniejszyć wartości odżywcze tego posiłku. Podpowiadamy, jak przygotować owsiankę, aby nadal była pożywna i zdrowa.
Pomijanie śniadania jest jednym z największych błędów żywieniowych. Ma to ogromny wpływ na nasz organizm i może nieść za sobą poważne konsekwencje.
Przede wszystkim, jeżeli dbamy o naszą figurę, to musimy mieć świadomość tego, że brak śniadania przyczynia się do spowolnienia metabolizmu. W przypadku, gdy nasz organizm jest głodzony, to przechodzi on w tak zwany tryb przetrwania i nie zużywa on od razu dostarczanych kalorii, tylko magazynuje je w postaci tłuszczu, przygotowując się na kolejne okresy bez jedzenia. W efekcie wzrasta ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości.
Dodatkowo brak śniadań zwiększa prawdopodobieństwo wieczornego i nocnego podjadania. Głodząc się w pierwszej części dnia, przyczynimy się do tego, że nasz organizm i tak upomni się o niezbędną mu do funkcjonowania energię. Wobec tego nic dziwnego, że wieczorem zaczniemy odczuwać większy głód i sięgniemy po coś, co szybko go zaspokoi. Zazwyczaj będą to węglowodany proste i tłuszcze, które nie dostarczają nam zbyt wielu wartości odżywczych.
Co więcej, warto wiedzieć, że niejedzenie śniadań wydłuża czas reakcji mózgu. Oznacza to, że pozbawieni porannej dawki energii, dłużej przetwarzamy informacje i wolniej reagujemy na bodźce. Skutkować może to mniejszą wydajnością np. w pracy. Nie zapominajmy także, że brak śniadań może doprowadzić do zaburzeń rytmu odżywiania, a niejedzenie porannego posiłku może skutkować nerwowością, rozdrażnieniem i frustracją.
Wobec tego skutki pomijania śniadań mogą być bardzo poważne dla organizmu i kondycji psychicznej. Warto więc dostarczać sobie o poranku porcję zdrowych i zbilansowanych posiłków, które dodadzą nam energii na resztę dnia.
Czytaj również: Nie hot dogi i gotowe kanapki. Bosacka radzi, co zjeść na stacji benzynowej w czasie podróży
Jednym z częstych wyborów śniadaniowych jest owsianka. Dietetycy przyznają, że jest ona doskonałą opcją na pierwszy posiłek.
Zawiera w sobie specyficzny rodzaj rozpuszczalnego w wodzie błonnika, znany jako beta-glukan. Przyczynia się on do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a także redukuje cukier we krwi. Dodatkowo wspiera pracę naszych jelit. Błonnik sprawia również, że pozostajemy syci przez dłuższy czas i nie mamy chęci na podjadanie.
Jednak musimy mieć świadomość, że nie każda owsianka jest zdrowa. Czasem przygotowując ją, popełniamy błędy, które obniżają wartość tego posiłku, a nawet i mogą nam zaszkodzić.
Wobec tego warto wiedzieć, czego unikać przygotowując naszą owsiankę, aby nadal pozostawała zdrowym i pożywnym śniadaniem. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać, podczas przyrządzania wartościowej owsianki:
- Unikaj cukru - niektórzy, aby poprawić smak owsianki, decydują się na dodanie do niej cukru. Jednak nie jest to najlepszym pomysłem, ponieważ nie tylko przyczyniamy się do zwiększenia kaloryczności posiłku, ale i obniżamy jego zdrowotne właściwości. Eksperci alarmują, że dodanie do owsianki cukru, ciężkiego kremu lub syropu, może sprawić, że w naszym organizmie pojawią się stany zapalne. Wobec tego smak owsianki lepiej poprawić poprzez dodanie do niej np. świeżych lub suszonych owoców.
- Wybierz dobre mleko - następny błąd wynika z doboru złego mleka. Jeżeli do owsianki dodamy wysokotłuszczowe lub słodzone mleko roślinne, możemy znacząco zwiększyć jej kaloryczność, ponieważ w tych produktach znajduje się wiele tłuszczu i cukru. Z tego powodu, warto zawsze czytać etykiety produktów, które kupujemy. Sprawdzajmy, czy mleko roślinne nie jest dodatkowo słodzone oraz wybierajmy produkty, które mają jak najkrótszy skład, ponieważ są one najbardziej naturalne.
- Dodatki mają znaczenie - przygotowując swoją owsiankę, nie zapominajmy o tym, aby dodatki do niej były naturalnymi produktami. Warto do naszego posiłku dodać jagody, orzechy włoskie, migdały, siemię lniane czy odrobinę miodu. Sprawi to, że nasza owsianka będzie w pełni składała się tylko z pełnowartościowych produktów, które przyczynią się do polepszenia, a nie pogorszenia kondycji naszego organizmu.
Przygotowując zdrową owsiankę, musimy również rozsądnie wybierać płatki, na których będzie ona bazowała. Nie każdy wie, że niektóre płatki owsiane są o mniej zdrowe od innych.
Wobec tego, jeśli zależy nam na zrobieniu śniadania, które będzie pożywne i wręcz perfekcyjne, to musimy pamiętać o tym, że płatki błyskawiczne, które skracają przyrządzanie owsianki, są najbardziej przetworzone. Oznacza to więc, że w procesie produkcji tracą one część składników odżywczych. Dodatkowo mają również wyższy indeks glikemiczny niż inne płatki. Najlepszym wyborem będą wobec tego zwykłe płatki owsiane.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę