Z tego przepisu naleśniki wychodzą cienkie i elastyczne. Wystarczy jeden tajemniczy składnik
Naleśniki to klasyczne danie, które cieszy się popularnością na całym świecie. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie pozwalają na nieograniczone możliwości w kwestii nadzienia. Chcesz odkryć, jak przygotować idealne naleśniki? Przejdź do przepisu poniżej i zacznij swoją kulinarną przygodę już teraz.
Rodzaj naleśników Crêpe oznacza, że są one niezwykle cienkie i delikatne. Pochodzą z Francji, a ich główne składniki to mąka, mleko i jajka. Są podstawą do wielu dań, na przykład niezwykle popularnego Crêpes Suzette.
Do przygotowania 12 sztuk pysznych francuskich naleśników, potrzebne będą następujące składniki:
- 1 szklanka mleka (ok. 250 ml)
- 1,5 szklanki mąki (ok. 340 g)
- 1/2 szklanki wody gazowanej (ok. 125 ml)
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki roztopionego masła + masło do smarowania patelni
- 4 duże jajka
- szczypta soli
Ostateczna liczba naleśników może się różnić ze względu na wielkość patelni, na jakiej je przygotowujemy, a także ilość ciasta wylewanego na jedną porcję.
Sprawdź również: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce mieszamy mleko, mąkę, wodę, śmietankę, cukier wanilinowy, olej, roztopione masło, jajka i sól. Najlepiej wykorzystać w tym celu mikser, wtedy mamy pewność, że ciasto będzie odpowiednio połączone. Można także użyć rózgi kuchennej.
Do smażenia naleśników z kremówką najlepsza będzie patelnia o wielkości 25 lub 26 cm. Rozgrzewamy ją na średnim ogniu, a następnie smarujemy masłem. Wylewamy porcję ciasta na patelnię i równomiernie je rozlewamy. Powinno się smażyć naleśniki około 45 sekund przed przewróceniem, a następnie około 15 sekund po przewróceniu. Jednak najlepiej przerzucać je, gdy zaczną się zwijać rogi. Jeśli patelnia w trakcie smażenia będzie wydawała się sucha, można wytrzeć ją dodatkową porcją masła.
Sprawdź również: Dżem będzie miał idealną gęstość. Wystarczy, że zastosujesz sposób mojej babci
Jeśli chcemy pozostać wierni klasyce, powinniśmy podać naleśniki z sosem pomarańczowo-maślanym. Również dobrze smakują cukrem, dżemem, kwaśną śmietaną czy świeżymi, sezonowymi owocami. We Francji tradycyjne crepe jada się także z sosami owocowymi, cukrem pudrem, bitą śmietaną czy polewą czekoladową. Warto spróbować także naleśników z kremem z jadalnych kasztanów.
Sprawdź również: Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania
Do przygotowania klasycznych Crêpes Suzette będziesz potrzebować czterech naleśników z powyższego przepisu, a także:
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki masła,
- skórkę z 1 pomarańczy,
- sok z 1 lub 2 pomarańczy (nie mniej niż 1/2 szklanki),
- sok z 1/4 cytryny.
Na środek patelni nasyp cukier i wylej sok z cytryny. Całość podgrzewaj bez mieszania przez około 2 minuty, aż powstanie gęsty syrop. Dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy, całość energicznie wymieszaj. Na patelnię dorzuć masło i mieszaj, aż sos stanie się gęsty. Po kolei wkładaj na patelnię po jednym naleśniku, maczaj w sosie i składaj w trójkąty. Sos doprowadź do wrzenia, przełóż na talerze i podawaj z bitą śmietaną. Smacznego!
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe