Reklama
Reklama

Dżem będzie miał idealną gęstość. Wystarczy, że zastosujesz sposób mojej babci

Sezon na owoce to również czas na przygotowywanie domowych przetworów. Jednymi z popularniejszych są oczywiście dżemy, po które z przyjemnością sięgamy w chłodniejsze dni. Warto więc zadbać, aby były odpowiednio gęste, a przy tym smaczne. Jak uzyskać gęsty dżem? To proste, zastosuj sposób mojej babci. 

Dżem to dla wielu jeden z ulubionych przetworów. Oczywiście, najlepiej smakuje ten własnego wyboru. Sporo osób rezygnuje jednak z przetwórstwa z obawy przed tym, że dżem dobrze nie zgęstnieje. Czy można jakoś na to zaradzić? Wystarczy odpowiednia wiedza i sprawdzone sposoby.  

Od czego zależy gęstość dżemu? 

Sezon na truskawki trwa w pełni, wobec czego wiele osób decyduje się na wykorzystanie ich do zrobienia dżemów. Już niedługo zacznie się również czas na wiśnie, maliny i wiele innych owoców. Dobrze więc wiedzieć, co zrobić, aby przygotowywane z nich przetwory miały idealną konsystencję.  

Gęste dżemy lepiej się przechowują i co więcej, posiadają sporo miłośników. Warto więc wiedzieć, od czego ona zależy. Jednym z takich czynników z pewnością są zbyt drobno pokrojone owoce, dzięki czemu szybko się rozgotowują i puszczają sok.

Kluczową sprawą jest także wybór odpowiednich owoców. Niektóre z nich zawierają naturalnie mniej pektyn (cukrów), które są niezbędne do procesu żelowania. Warto więc wiedzieć, że takie owoce jak śliwki, wiśnie, gruszka czy maliny mają ich niską zawartość, przez co dżem z nich może nie gęstnieć. 

Przeczytaj także: Te gofry są lepsze niż nad morzem. Zrób, a rodzina będzie prosić o dokładkę

Co zrobić, żeby dżem był gęsty? 

Wiedząc już, od czego zależy gęstość dżemu, warto poznać sposoby, aby domowe konfitury zawsze były o idealnej konsystencji. Najprostszym sposobem, stosowanym przez moją babcię, jest wybieranie na dżem owoców, które bogate są w pektyny.  

Jeśli zależy ci jednak na przetworach na przykład ze śliwek, które charakteryzuje niska zawartość pektyn, warto połączyć je na przykład z jabłkiem czy agrestem, które są ich doskonałym źródłem. Takie rozwiązanie jest najprostszym domowym sposobem na uzyskanie gęstego dżemu, stosowanym od wielu, wielu lat.  

Nie chcąc sięgać po sklepowe produkty służące do zagęszczania dżemu, można wypróbować również inny domowy trik. Jeśli wykonany przez ciebie dżem nie gęstnieje, możesz go ponownie postawić na planik i gotować przez około 3 minut. Powtarzaj tej proces aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji przetworów, które będą zachwycać wszystkich domowników gęstością i smakiem.  

Zobacz też:

Polacy jedzą go kilogramami. Ugotuj go w ten sposób, a nie straci właściwości

Te jagodzianki są lepsze niż z cukierni. Tak robiła je moja babcia

Z tego przepisu naleśniki wychodzą cienkie i elastyczne. Wystarczy jeden tajemniczy składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przetwory