Te gofry są lepsze niż nad morzem. Zrób, a rodzina będzie prosić o dokładkę
Wafle gdańskie to zamiennik gofrów, który jest niezwykle popularny na Pomorzu, a także na Warmii. Warto ich szukać, gdy jesteśmy na wakacjach nad morzem, szczególnie w okolicach Gdańska, gdyż będzie to smaczniejszy i tańszy zamiennik drogich gofrów. Jeśli chcesz je przygotować w domu, poznaj przepis na pyszne wafle gdańskie.
Najważniejszą różnicą pomiędzy waflami gdańskimi a goframi jest smak oraz kształt. Ten pierwszy wiele osób określa jako "bogatszy". Jeśli chodzi o kształt, to tradycyjne gofry są kwadratowe lub prostokątne, natomiast wafle gdańskie mają kształt rozety składającej się z pięciu połączonych ze sobą serc. Do przygotowania wafli gdańskich potrzebujesz:
- 110 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 4 łyżki rozpuszczonego masła,
- 440 g kwaśnej śmietany,
- 480 g mąki,
- sól.
Dawniej wafle gdańskie pieczono w żeliwnych formach zwanych wafelnicami, które z biegiem czasu zamieniono na formy aluminiowe. Teraz jednak bez problemu kupimy urządzenia elektryczne, w których przyrządzimy te pyszne słodkości.
Jajka oraz śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Do dużej miski wsyp cukier, dodaj jajka i całość utrzyj na pianę. W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i stopniowo przesiewaj do miski z utartymi jajkami. Następnie, również stopniowo, dodawaj śmietanę, a na końcu sól. Wszystko dokładniej wymieszaj. Ciasto wylewaj na rozgrzaną wafelnicę i piecz do uzyskania złotego koloru. Wafle gdańskie możesz posypać cukrem pudrem, polać miodem lub posmarować powidłami. Na Kaszubach najczęściej je się wafle gdańskie z dżemem z truskawki kaszubskiej.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki