Reklama
Reklama

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Napoleonka to bajecznie pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach wraz z każdym kęsem. Jednocześnie jest bardzo łatwe do przygotowania. Musisz tylko kupić kilka składników w sklepie spożywczym i postępować według wskazówek w przepisie. Jeśli nie złamiesz zasad, twoja napoleonka na pewno wyjdzie obłędna. Goście zachwycą się kruchym wypiekiem tak bardzo, że po kwadransie z pełnej blachy ciasta zostaną ci tylko okruchy.

Szukasz pomysłu na pyszne kruche ciasto do kawy, które nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych? Jeśli zależy ci na tym, by wypiek był prosty, a jednocześnie posmakował teściowej czy babci, spróbuj przygotować napoleonkę. 

Wbrew pozorom, robi się ją bardzo szybko i łatwo, a smak zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Musisz tylko zdobyć dobry przepis na napoleonkę, kupić odpowiednie składniki i stosować się do wskazówek jego autorów. 

Może cię zainteresować: Pyszny farsz do naleśników na słono. Wychodzi za każdym razem

Z czego zrobić napoleonkę? Składniki, które będą ci potrzebne

Pamiętaj, że podstawą smaku idealnej napoleonki są: dobrej jakości ciasto i puszysty krem waniliowy, do którego przygotowania potrzebujesz kilku składników. Zanim przystąpisz do przygotowywania wypieku, upewnij się, że masz w domu wszystkie niezbędne produkty. 

Składniki na napoleonkę, które musisz kupić:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (schłodzonego),
  • cukier puder do oprószenia (potrzebne ci będą 2 łyżki)

Na krem:

  • 5 żółtek jaj
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 30 g (około 2 opakowania)
  • mleko - 2 szklanki
  • masło - 200 g

Czytaj również: Idealny dodatek do letniego obiadu lub na grilla. Będzie gotowy w kilka minut

Jak zrobić napoleonkę krok po kroku? Będzie tak dobra, że po 15 min zostaną z niej tylko okruszki

Przygotowanie napoleonki możesz rozpocząć od przygotowania kremu, ponieważ ten będzie trzeba wystudzić. Aby go zrobić, zmiksuj żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ze szklanką mleka. Drugą część mleka zagotuj w małym garnuszku. 

W trakcie gotowania do mleka powoli wlewaj masę z żółtek, przez cały czas mieszając. Po trzech minutach gotową masę budyniową przelej do czystego naczynia, przykryj folią spożywczą, dociskając ją do kremu i pozostaw do ostygnięcia.

Do rozgrzanego piekarnika (temp. 190 stopni C) włóż ciasto francuskie. Najpierw jednak rozłóż je na blaszce - po kolei: najpierw jeden płat, a po upieczeniu po około 10 minutach drugi. Każdy fragment ciasta francuskiego przed włożeniem do urządzenia nakłuj widelcem. Piecz je przez 10 minut i wystudź.

Zadbaj o wykończenie masy do ciasta. W tym celu miękkie masło ubij, dodawaj do niego stopniowo ostudzony budyń, cały czas miksując, aż uzyskasz efekt gładkiego kremu. Wysmaruj nim jedną warstwę ciasta francuskiego, przykryj go drugą, lekko dociskając z wierzchu i posyp cukrem pudrem (możesz także udekorować wypiek sezonowymi owocami). Zanim podasz gościom napoleonkę, najpierw schłodź ją w lodówce.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy