Reklama
Reklama

​Idealny farsz do naleśników na słono. Wychodzi za każdym razem

Mało kto nie lubi naleśników. Te okrągłe smażone placki to przysmak nie tylko najmłodszych, ale także starszych. Najczęściej jemy je na słodko, z domowymi konfiturami, świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Warto jednak spróbować ich również w innej wersji. Poznaj przepis na idealny farsz do naleśników na słono.

Składniki na idealny farsz do naleśników na słono

Do przygotowania farszu do naleśników na słono będziesz potrzebować:

  • 100 g białej cebuli,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 300 g pieczarek,
  • 600 g fileta z kurczaka,
  • liść laurowy,
  • olej lub masło klarowane,
  • sól i pieprz.

Pamiętaj, by wybrać ser twardy (cheddar, ementaler lub parmezan). Dodadzą farszowi delikatną pikantną nutę. Możesz kupić ser w kostce i zetrzeć go na tarce bądź kupić już ser w wiórkach.

Sprawdź również: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach

Farsz do naleśników na słono — sposób przygotowania

Filet z kurczaka wyjmij chwilę wcześniej z lodówki. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i liść laurowy oraz mięso. Kurczaka gotuj od momentu zagotowania przez 30-35 minut, a następnie pozostaw do ostudzenia w wywarze, by był jeszcze bardziej soczysty. W międzyczasie przygotuj cebulę i pieczarki — cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej pieczarki i smaż przez około 10 minut do momentu odparowania wody.

Sprawdź również: Ta zapiekanka makaronowa skradnie serca całej rodziny. Wszyscy będą prosić o dokładkę

Ostudzony filet z kurczaka poszarp widelcem i przełóż do większej miski. Dodaj śmietanę i żółty ser, a następnie podsmażone pieczarki z cebulą. Farsz dokładnie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem. Przygotuj naleśniki według swojego ulubionego przepisu lub zrób te puszyste jak chmurka naleśniki bez wody gazowanej. W każdym naleśniku umieść farsz i zwiń go tak, jak krokieta. Możesz je jeszcze podsmażyć na oleju lub maśle, by były bardziej chrupiące. Gotowe!

Zobacz też:

Włosi jedzą je na potęgę, a w Polsce są zapomniane. Jadalne kwiaty do pizzy

Fasolkę podaję nie z bułką tartą, a z innym dodatkiem. Jest o niebo lepsza

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy