Ta zapiekanka makaronowa skradnie serca całej rodziny. Wszyscy będą prosić o dokładkę
Makaron, mięso mielone i sos beszamelowy... z takiego połączenia musi wyjść pyszne danie. W tym przypadku będzie to ponadczasowa zapiekanka, która skradnie serca całej rodziny i możesz ją przygotować o każdej porze roku. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mielonym mięsem wołowym, a każdy twój gość będzie prosił o dokładkę.
Do przygotowania zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym potrzebujesz:
- 1 cebulę,
- 1 puszkę krojonych pomidorów,
- 150 g sera żółtego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 30 g masła,
- 400 g makaronu świderki,
- 50 g mąki pszennej,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 500 ml mleka,
- bazylię suszoną,
- olej,
- paprykę słodką,
- sól i pieprz,
- ziół prowansalskich.
Przygotuj także deskę do krojenia, dobrze naostrzony nóż, trzepaczkę oraz formę żaroodporną.
Sprawdź również: Dżem będzie miał idealną gęstość. Wystarczy, że zastosujesz sposób mojej babci
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, w pierwszej kolejności dodaj cebulę i ją zeszklij, a następnie dorzuć czosnek. Dodaj mięso mielone i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj krojone pomidory z puszki, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę. Sos smaż przez około siedem minut, dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj, zagotuj i odstaw patelnię.
Sprawdź również: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach
W międzyczasie makaron ugotuj 3 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu. Na drugiej patelni lub w rondelku z grubym dnem rozpuść masło. Zmniejsz moc palnika, dodaj mąkę i energicznie mieszaj trzepaczką. Cały czas mieszając, dodawaj partiami mleko. Całość zagotuj, dopraw bazylią, solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
Sprawdź również: Takie ogórki robi Ewa Wachowicz. Wystarczy jedna łyżka do słoika, by podkręcić smak
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj odrobinę sosu beszamelowego, następnie połowę sosu mięsnego, połowę makaronu, sos beszamelowy, resztę mięsa w sosie pomidorowym oraz drugą połowę makaronu. Po wierzchu polej zapiekankę sosem beszamelowym i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ser się zarumieni.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki