Zapomnij o wodzie gazowanej. Naleśniki z tym dodatkiem wychodzą puszyste jak chmurka
Naleśniki to danie, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Czy aby na pewno? Żeby placki wyszły perfekcyjne i puszyste trzeba kombinować. Niektórzy decydują się na dolewanie do ciasta wody gazowanej lub innych napojów. Wystarczy, że dodasz ten sekretny składnik, a naleśniki będą obłędnie puszyste.
Przepisów na ciasto naleśnikowe jest naprawdę wiele. Co dom to trochę inne proporcje, jednak schemat i podstawy zawsze są takie same. Do zrobienia pysznych placków potrzebujemy mąki, jajek, mleka i wody.
Dla dodatkowej puszystości wiele osób decyduje się także na dolewanie wody gazowanej. Dzięki zawartości bąbelków gazu ciasto staje się bardziej pulchne i delikatne. Ten składnik jednak warto zastąpić. Naleśniki będą tak pyszne, jak nigdy dotąd. Rodzina będzie zachwycona.
Idealne naleśniki osiągniemy, wymieniając w przepisie tylko jeden składnik. Sposób ten nie jest trudny ani czasochłonny, a ta mała różnica może znacząco wpłynąć na to, jak będą smakować nasze placki.
Sekretnym składnikiem, który odmieni smak i jakość twoich naleśników, jest gorąca woda. Wystarczy, że zwykłą wodę z przepisu podmienisz na wrzątek i gotowe. Nie musisz już kombinować i dodawać gazowanej wody. Po usmażeniu placki będą puszyste, elastyczne i po prostu idealne.
Co więcej, w tym przepisie jest jeszcze jedna kwestia, która wpływa na to, jakie wyjdą naleśniki. Po dodaniu do pozostałych składników wrzątku i zmiksowaniu ciasta na gładką masę zaczynamy od razu smażenie. W większości przepisów zaleca się odstawić ciasto naleśnikowe, aby odpoczęło i zgęstniało. Sukces ciepłej wody tkwi jednak w tym, aby pominąć ten krok i od razu przejść do konkretów.
Czytaj także: Zostało ci mięso z rosołu? Zrób farsz do naleśników i zaskocz całą rodzinę
Do zrobienia ciasta naleśnikowego potrzeba naprawdę niewiele składników. Wykonamy je, wykorzystując:
- 2 jajka;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklankę mleka;
- 0,5 szklanki wrzącej wody;
- szczyptę soli.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, czyli jajka, mąkę, mleko, gorącą wodę i szczyptę soli umieść w dużej misce. Dokładnie zmiksuj je tak, aby utworzyły jednolitą konsystencję.
Po zmiksowaniu od razu przechodzimy do smażenia. W tym celu nagrzewamy patelnię. Gdy jej powierzchnia będzie już odpowiednio ciepła, łyżką nabieramy odpowiednią ilość ciasta i dokładnie rozprowadzamy je po patelni.
Po około 2 minutach, gdy zauważymy, że brzegi się rumienią, placek przewracamy na drugą stronę. Po odczekaniu następnych 2 minut naleśnik będzie już gotowy do podania.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki