Reklama
Reklama

To najlepsze nadzienie do naleśników. Zapomnisz o dżemie i serze, ten krem rozpływa się w ustach

Zapomnij o naleśnikach z dżemem, czekoladą czy serem, bo teraz na topie są te z innym nadzieniem. Słodki krem przygotujesz ekspresowo z czterech prostych składników, które na pewno masz już w swojej kuchni, dlatego nie wahaj się spróbować. Zobaczysz, że posmakują całej twojej rodzinie, więc lepiej od razu zrób podwójną porcję.

Jeżeli znudziły ci się już tradycyjne naleśniki z dżemem, serem i czekoladą, powinieneś spróbować tych z kremem budyniowym. Ten niepozorny składnik całkowicie odmieni smak tego kultowego dania. Sprawi, że popularne wysmażone placuszki na nowo pokochasz go nie tylko ty, ale też cała rodzina.

Naleśniki z tym kremem są delikatne, słodkie i rozpływają się w ustach

Naleśniki z kremem budyniowym to świetna alternatywa dla nieco oklepanego już dżemu czy popularnej czekolady. Są słodkie, a jednocześnie delikatniejsze w smaku od tych z serem czy nadzieniem kokosowym, a ich przygotowanie zajmie ci tylko  chwilę. Wystarczy, że przygotujesz cztery składniki, które na pewno masz już w swojej kuchni. A jeżeli jakimś cudem któregoś ci brakuje, na pewno bez problemu dostaniesz go w każdym sklepie spożywczym. 

Aby zrobić krem budyniowy do naleśników, potrzebujesz:

  • 2 opakowań budyniu o twoim ulubionym smaku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml mleka

Przygotowanie kremu budyniowego jest banalnie prosty. Zacznij od podgrzania mleka w rondelku na średnim ogniu i wsypaniu do niego budyniu wraz z drobnym cukrem. Składniki wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Później dorzuć do nich również serek mascarpone i to wszystko wymieszaj mikserem. 

Może cię zainteresować: Nocna owsianka tiramisu. Najlepszy przepis na śniadanie na słodko

Po przygotowaniu kremu budyniowego zrób ciasto na naleśniki

Po przygotowaniu smacznego kremu budyniowego musisz zająć się jeszcze zrobieniem ciasta naleśnikowego. Najpierw upewnij się jednak, czy na pewno masz wszystkie niezbędne produkty, które będą ci do niego potrzebne.

Składniki na ciasto naleśnikowe to:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1,5 małej łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 mała łyżka ekstraktu waniliowego,
  • odrobina soli

Zacznij od przesiania mąki wraz z proszkiem do pieczenia do większej miski tak, by zmieściły się tam również: cukier, sól, jajka, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Gdy umieścisz te składniki, stopniowo wlewaj do nich mleko, przez cały czas mieszając je za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 

Posmaruj patelnię olejem (małą ilością) i podgrzewaj ją na średnim ogniu. Kiedy będzie gorąca, powoli rozprowadź na naczyniu przygotowane ciasto na naleśniki tak, aby utworzył się z niego cienki placek. Smaż z obu stron do uzyskania rumianego koloru. Zdejmij z patelni i posmaruj przygotowanym wcześniej kremem budyniowym. Smacznego!

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | szybkie dania