Nocna owsianka tiramisu. Najlepszy przepis na śniadanie na słodko
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpocząć dzień inaczej niż owsianką. Ogrom propozycji jej przygotowania sprawia, że nigdy się nie znudzi. Kolejną opcją urozmaicenia tego dania jest wykonanie jej na wzór słynnego włoskiego deseru. Nasyci i doda energii niczym kawa. Jak przygotować nocną owsiankę tiramisu?
Niebanalne połączenie, które w efekcie tworzy przysmak niczym z najlepszej włoskiej kawiarni. Jest dobrą opcją na śniadanie bądź deser. Wystarczy raz zasmakować, a z pewnością na stałe zagości w codziennym jadłospisie.
Jest smaczne, a do tego dostarcza wiele składników odżywczych. Zastąpienie klasycznych elementów tego kawowego deseru lżejszymi odpowiednikami sprawi, że danie nie dostarczy dużej ilości kalorii. Owsianka tiramisu jest więc świetną propozycją na dietetyczny deser bądź słodkie śniadanie.
Przeczytaj także: Przepis na najlepszy sernik bez sera. Brzmi dziwnie, smakuje wyśmienicie
Do przygotowania tej propozycji na śniadanie potrzeba prostych i niedrogich produktów. Klasyczny serek mascarpone zostaje zastąpiony jogurtem, zaś biszkopty — płatkami owsianymi.
Dodatkowo potrzebna jest kawa, mleko, cukier trzcinowy oraz ekstrakt waniliowy. Do udekorowania przyda się kakao i owoce, wedle uznania. Mieszanka takich składników to spora dawka substancji odżywczych oraz energii, tak potrzebnej z samego rana.
Samo wykonanie owsianki jest szybkie i niezwykle proste. Wystarczy w garnuszku gotować płatki owsiane ze szczyptą soli, cukrem, mlekiem oraz kawą, do momentu aż owsianka zgęstnieje.
Następnie w naczyniu warstwowo nakładać przygotowaną owsiankę na przemian z jogurtem, który ma być ostatnią warstwą. Tak wykonane danie włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać kakao i ozdobić według uznania. I to tyle, nocna owsianka tiramisu jest gotowa. Idealna zarówno na śniadanie, jak i deser.
Zobacz też:
Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, że poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć